Strömforsin ruukki ja Sibeliustalo ovat Asuntomessujen oheiskohteita

Asuntomessujen 2023 tarjontaa täydentää kaksi virallista oheiskohdetta, Sibeliustalo Loviisan keskustassa ja Strömforsin ruukkialue Ruotsinpyhtäällä.

Vuonna 1695 perustettu Strömforsin ruukki on yksi parhaiten säilyneistä ruukkiyhdyskunnista. Ruukissa pääset siirtymään ajassa taaksepäin ja kokemaan alueen historiallisen tunnelman.

Ruukkialueella on useita rakennushistoriallisesti merkittäviä rakennuksia: johtajan kartano ja erilaiset tuotantorakennukset, kuten kaksi vasarapajaa. Kirkossa pääset ihastelemaan Helene Schjerfbeckin maalaamaa alttaritaulua. Alueelta löytyy myös Majatalo Krouvinmäki, joka on Suomessa harvinainen savirunkoinen rakennus.

Lue lisää Strömforsin ruukista

Loviisan keskustassa sijaitsevan Sibeliustalon historia kietoutuu vahvasti kansallissäveltäjämme Jean Sibeliuksen elämänvaiheisiin.

Sibeliuksen isoisä osti talon aikoinaan perheelleen vuonna 1817. Jean Sibeliuksen ollessa lapsi talossa asuivat hänen isoäitinsä ja tätinsä.

Sibelius syntyi Hämeenlinnassa ja eli siellä lapsuutensa. Useat lapsuuden kesälomat vietettiin kuitenkin isoäidin luona Loviisassa. Jean lausuikin aikuisiällä, että ”Loviisa oli minulle aurinko ja ilo, sillä Hämeenlinna oli koulukaupunki, mutta Loviisa oli vapaus”.

Vuonna 1807 rakennetussa hirsitalossa toimii nykyisin Porvoon seudun musiikkiopiston Loviisan toimipiste. Musiikki elää edelleen vahvasti Sibeliustalossa aktiivisen musiikkiopiston ansiosta. Myös Asuntomessujen vieraat saavat kokea tämän, sillä nuoret musiikin taitajat esiintyvät noin tunnin välein kaikkina oheiskohteen aukiolopäivinä. Nuoret esittelevät myös taloa ja sen historiaa tarkemmin.

Keskiviikkoiltaisin Sibeliustalossa pääsee nauttimaan ammattilaiskonserteista kello 18.30 alkaen.

Sibeliustalo on avoinna 7.7.–6.8.2023 joka päivä kello 10–18, keskiviikkoisin aukioloaikaa pidennetään konserttien ajaksi.