Strömfors bruk och Sibeliushuset är kompletterande objekt för Bostadsmässan

Bostadsmässan 2023 kompletteras med två officiella kompletterande objekt, Sibeliushuset i Lovisa centrum och Strömfors bruk.

Strömfors bruk, grundat 1695, är en av de bäst bevarade bruksmiljöerna. I Strömfors bruk kan du förflytta dig tillbaka i tiden och uppleva områdets historiska atmosfär.

Det finns flera arkitekturhistoriskt betydelsefulla byggnader på bruksområdet: direktörens herrgård och olika produktionsbyggnader, så som två hammarsmedjor. I kyrkan kan du beundra altartavlan målad av Helene Schjerfbeck. I området hittar du också Värdshuset Krouvinmäki (Krogbacken). Byggnaden har en lerstomme som är sällsynt i Finland.

Läs mer om Strömfors bruk (på finska)

Sibeliushuset i Lovisa centrum har en stark anknytning till vår nationalkompositör Jean Sibelius.

Sibelius farfar köpte huset åt sin familj år 1817. Under Jean Sibelius barndom bodde hans farmor och faster i huset.

Sibelius föddes i Tavastehus och bodde där som barn. Han firade emellertid flera av sina barndomars somrar hos sin farmor i Lovisa. Som vuxen utryckte han sig om Lovisa ungefär så här, ”Lovisa var för mig sol och glädje, då Tavastehus var skolstaden, men Lovisa var friheten”.

Stockhuset som är byggt 1807 är idag Borgånejdens musikinstituts verksamhetspunkt i Lovisa. Musiken lever fortfarande vidare i Sibeliushuset tack vare det aktiva musikinstitutet. Under Bostadsmässan har besökarna möjlighet att uppleva detta eftersom unga talangfulla musikanterna uppträder ungefär en gång per timme under husets öppettider. De unga presenterar också huset och dess historia närmare.

På onsdagar kan man njuta av professionella konserter från och med klockan 18.30.

Det kompletterande objektet är öppet 7.7–6.8.2023 varje dag klockan 10–18, på onsdagar förlängs öppettiden enligt konserterna.