Suosittu Loviisanpisarat-neulesarja täydentyy ystävänpäivänä villatakilla

Loviisan kaupunki julkaisee ystävänpäivän 14.2.2024 kunniaksi Loviisanpisarat-villatakin ohjeen. Vuosi sitten ystävänpäivänä kaupunki sai oman villapaitamallin, ja Loviisan päivänä 25.8.2023 vuorossa olivat villasukat.

Loviisa tunnetaan vanhoista puutalokortteleistaan, ja neulesarjan innoituksena ovat Loviisanpisaroiksi kutsutut ikkunanpuitteiden koristekuviot, jotka koristavat lukuisia loviisalaistaloja.

– Villapaita otettiin vastaan suurella sydämellä. Vaikka tiesin, että kyseessä on ainutlaatuinen neule, sen valtava suosio on yllättänyt iloisesti, sanoo Loviisan kaupungin kulttuurimatkailukoordinaattori Nina Wiklund.

Kaikki Loviisanpisarat-neuleet on suunnitellut loviisalainen Tuija Klaus. Inspiraation villatakin vihreään värisävyyn hän on saanut Mariankadulla sijaitsevasta Pitkänpöydäntalosta, jonka päätyikkunoissa on Loviisanpisarat. Villatakin mallineule on neulottu DROPSin Karismalla, väri 45 vaalea oliivi.

– Olen nähnyt villapaitoja ja -sukkia mitä upeimmissa eri väreissä ja sävyissä! Itselläni on villatakki okranvärisenä, kertoo Wiklund.

Loviisan kaupungin tilaamat Loviisanpisarat-neulemallit ovat kaikkien neulontaa harrastavien vapaassa käytössä.

Villatakin ohje julkaistaan ystävänpäivänä 14.2.2024 kello 9 osoitteessa loviisa.fi/villapaita. Paperisen ohjeen voi hakea Loviisan kaupungin asiakaspalvelutoimisto Lovinfosta, osoitteessa Mariankatu 12 A, Loviisa.

Loviisanpisaroiden historiaa

Loviisalaisissa vanhoissa taloissa nähdään erikoisuutena Loviisanpisaroita etenkin ikkunanpuitteissa. Innostus koristella vanhoja puutaloja näillä somilla pisaroilla juontaa juurensa 1700-luvun lopun ja 1800-luvun alun paikkeille, jolloin Loviisan seudulla oli taitavia puuseppämestareita. Nämä edustivat kustavilaista, ruotsalaisskandinaavista klassista tyyliä. Pisaroissa näkyy myös itäisiä vaikutteita Pietarin suunnalta.