Loviisanpisarat-villapaita

Loviisan kaupunki sai oman villapaitamallin ystävänpäivänä 14.2.2023. Loviisa tunnetaan vanhoista puutalokortteleistaan, ja villapaidan innoituksena ovat Loviisanpisaroiksi kutsutut ikkunanpuitteiden koristekuviot, jotka koristavat lukuisia loviisalaistaloja.

Loviisanpisarat-villapaita

Kaarrokevillapaidan on suunnitellut loviisalainen Tuija Klaus. Idea neuleeseen syntyi koiraa kävelyttäessä Loviisan vanhassa kaupungissa Sepänkujalla, jossa sijaitsevan Pilasterit-nimisen kiinteistön ikkunanpuitteissa on Loviisanpisarat.

Loviisan kaupungin tilaama neulemalli on kaikkien neulontaa harrastavien vapaassa käytössä.

Loviisanpisarat-neulepaidan ohje (pdf)

Paperisen ohjeen voit hakea Loviisan kaupungin asiakaspalvelutoimisto Lovinfosta, Mariankatu 12 A, Loviisa.

Mallineuleen pohjaväri on okrankeltainen ja koristekuvioiden väri luonnonvalkoinen – samat värit kuin neuleeseen innoituksen antaneessa puutalossa.

Jatkossa samalla koristemallilla julkaistaan myös villasukkien, pipon ja lapasten ohjeet.

Syksyllä 2023 Loviisan kansalaisopisto järjestää kaksikielisen neulontakurssin, jolla neulotaan Loviisanpisarat-neulepaita.

Loviisanpisarat-villapaita

Loviisanpisarat-villapaita

 

Loviisanpisaroiden historiaa

Loviisalaisissa vanhoissa taloissa nähdään erikoisuutena Loviisanpisaroita etenkin ikkunanpuitteissa. Innostus koristella vanhoja puutaloja näillä somilla pisaroilla juontaa juurensa 1700-luvun lopun ja 1800-luvun alun paikkeille, jolloin Loviisan seudulla oli taitavia puuseppämestareita. Nämä edustivat kustavilaista, ruotsalaisskandinaavista klassista tyyliä. Pisaroissa näkyy myös itäisiä vaikutteita Pietarin suunnalta.