Herrgårdar

Lovisa har flera historiska herrgårdar, varav Malmgård och Labby gård är öppna för besökare.

Ägarna till Malmgård, den grevliga familjen Creutz har gått in för ekologisk odling. Besökaren kan på beställning ta en rundtur i slottet, bekanta sig med det ekologiska landskapet, dricka kaffe eller äta lunch och handla ekologiska produkter i gårdsbutiken.
På Malmgård tillverkas även öl och ordnas ölprovningar. Nära gårdsbutiken ligger smedens verkstad. Gårdsbutiken har ett omfattande utbud på ekologiska produkter från herrgårdens egna odlingar, från det egna bryggeriet och från andra östnyländska producenter.

I närheten av Isnäs by ligger den historiska herrgården Labby gård. Runt omkring herrgården sträcker sig 130 hektar åkrar, betesmarker, skogar och gårdsområden. Herrgårdens huvudbyggnad, som byggdes på 1700-talet, flyttades till nuvarande plats från Sveaborg 1865. Labby är känd för den ekologiska, biodynamiska odlingen. Herrgårdens park återställs som bäst till det ursprungliga skicket. I den lilla trädartsparken finns ett stort antal olika växter med vedstam och gamla perenner. För grupper som är intresserade av parken och odlingen i herrgården ordnas rundturer. Besökaren kan bekanta sig även med en gammal ostkällare och ett spannmålsmagasin, där det finns bland annat en samling museiverktyg.

Malmgård

Herrgård, gårdsbutik, café och bryggeri.

I gårdsbutiken maler och säljer vi ekologiskt odlat spannmål – vete, råg, korn, havre, spelt, emmer, lantvete och svedjeråg. Även kallpressad rybsolja kommer från våra fält. I vår butik finns också sylter, safter och vinäger från trädgården. Färskhet är vårt nyckelord – en färskhet med alla aromer och näringsämnen.

Labbyn kartano - Labby Gård - Labby Manor

Labby Gård

Säteri och herrgård sedan 1691. Ekologisk odling sedan 1989, dessutom restaurerings- och naturvårdsobjekt. På gården finns en handelsbod och aktiv verksamhet bland annat boskapsskötsel, kurser, bageri, catering, trädgård och nätbutik för närmat. Rundturer på gården och kaffe för grupper på beställning.

Utställning om Sarvlax- en östnyländsk herrgård under 500 år

Välkommen på en utställning om livet på en herrgård under fem århundraden. Utställningen pågår från den 6 juli till den 4 augusti 2023 i den gamla rian på Stor-Sarvlaks gård.
Under sommarmånaden har du en unik möjlighet att bekanta dig med Sarvlax historia och de människor som levt och bott på gården sedan 1600-talet. Vi ställer ut bilder, kartor, möbler och föremål som återspeglar olika tidsepoker. Vi berättar om landbönder, torpare, gårdsfolket och godsägarna och om de näringar som bedrivits på gården och hur verksamheten på gården utvecklats genom tiden. Under utställningsmånaden har du också en möjlighet att lyssna till intressanta föredrag av bland annat prof. Henrik Meinander, FD Henrika Tandefelt, FD Alexandra Ramsay och prof. Lars Einarsson.
Observera att det inte är möjligt att besöka huvudbyggnaden medan utställningen pågår.
Utställningens öppethållningstider är 11.00-17.00 från tisdag till söndag (måndagar stängt)
Närmare information om möjligheten att förhandsboka grupper och kontaktupplysning till arrangörerna kommer snart.
Välkommen till Stor-Sarvlaks i sommar!