Lovisadropparna-stickningar

Lovisa stads egen stickningsserie Lovisadropparna har inspirerats av de dekorativa mönstren i fönsterbågarna på de gamla husen i trähuskvarteren i Lovisa. Mönstren, som kallas Lovisadroppar, blev i Lovisabon Tuija Klaus händer stickmönstren som nu fritt kan användas av alla entusiastiska stickare. 

Ylletröja

Tuija Klaus, som har planerat ylletröjan, fick idén till tröjan då hon promenerade med sin hund längs Smedsgränd i gamla stan i Lovisa. Där pryder Lovisadropparna trähuset som gav inspirationen till tröjan. Nu kombinerar den förtjusande ylletröjan Lovisa stads historia med skönhet och kärlek till hemstaden. Modelltröjan lanserades på vändagen den 14 februari 2023. 

Modelltröjan går i ockragult och naturvitt, precis som de trähus som gett insipiration till tröjan. Var och en kan dock själv sticka sin egen tröja i färger efter eget tycke. 

Yllesockor

På Lovisadagen 25.8.2023 publicerades även en instruktion för Lovisadropparna-yllesockor.

Yllekofta

På alla hjärtans dag 14.2.2024 publicerade vi ett stickmönster för en yllekofta. Den gröna färgtonen på koftan kommer från huset Pitkänpöydäntalo på Mariegatan, där det finns Lovisadroppar i gavelfönstren.

Lovisadropparina-kofta

Stickanvisningarna för Lovisadropparna-stickningar finns på adressen loviisa.fi/sv/ylletrojan

Lovisadropparnas historia 

En specialitet som man kan se i gamla hus i Lovisa är Lovisadropparna, framförallt i fönsterbågarna. Ivern att dekorera gamla trähus med dessa söta droppar går tillbaka till slutet av 1700-talet och början av 1800-talet då det i Lovisatrakten fanns skickliga snickarmästare. De representerade den gustavianska, svenskskandinaviska klassiska stilen. I dropparna spårar man även influenser från Sankt Petersburg.