Lovisabakelsen

Lovisas egen bakelse smakar mandel och citron, baserar sig på historia och är lätt att baka. Bakelsen har skapats av Arla Aaltonen. 

Receptet uppkom genom en tävling som ordnades våren 2022. Vinnaren utsågs av en sakkunnig jury som bedömde smak och utseende i kombination med Lovisas historia, anknytning till drottningskap, lokala ingredienser och lämplighet för bakning av såväl proffs som hemmabagare. 

Smaken på den vinnande bakelsen har rötter i historien; Aaltonen inspirerades av en kokbok som publicerades på 1700-talet och de ingredienser som användes i Lovisa på den tiden. Bakelsen är klassisk, har en mjuk konsistens och smaken av likör, mandelmassa och citron skapar en läcker kontrast till glasyren som är gjord på grädde och crème fraiche. 

Lovisabakelsen i Cafe Favorit

Lovisabakelsen är lätt att baka såväl hemma som på kaféer. Då och då kan man stöta på bakelsen bland läckerbitarna på flera kaféer i Lovisa. Med hjälp av receptet nedan kan du också göra dina egna Lovisabakelser när du känner för det. Trevliga bakstunder! 

Recept 

Ett recept för utskrift hittar du här (pdf)

  • 12 st 
  • 180°C, 15 min. 


Ingredienser

  • 100 g smör 
  • 2 ägg 
  • 1 dl fint socker 
  • 4 dl mandelmjöl 
  • 1,5 tsk bakpulver/glutenfritt vid behov 
  • 100 g mandelmassa 
  • 50 g mandelflarn 
  • Rivet skal av en ekologiskt odlad citron 
  • Saften av en ekologiskt odlad citron* 
  • 1 msk citruslikör/några droppar bittermandelolja 
  • Syrlig plommonsylt (helst hemmagjord) eller t.ex. krusbärssylt 

Garnityr 

  • 2 dl vispgrädde 
  • ½ dl crème fraiche 
  • 50 g mandelflarn, lättrostade på torr panna. 

Smält smöret och riv mandelmassan grovt och citronskalet fint. Blanda ihop alla ingredienser – med undantag av plommonsylten. 

Dela smeten i bakelseformer och sätt en skedfull sylt i mitten av varje bakelse. Grädda i 180°C cirka 15 minuter. 

Låt bakelserna vila över natten i svalt. Garnera bakelserna följande dag med vispad grädde med en smula crème fraiche och dekorera bakelserna slutligen med mandelflarn rostade lätt på torr panna. 

Delikatessen är färdig!