Ada och Glada

Filmerna om Ada och Glada har spelats in i Lovisa. Kom och se hur staden Kattmynta ser ut i verkligheten! Filmerna bygger på Marjatta Kurenniemis populära böcker om Onneli och Anneli.

Ada och Glada -lekstugan i Kapellparken
Ada och Glada -lekparken på Strandvägen

Varför inte ta sig en titt på inspelningsplatserna i Lovisa och uppleva stämningen i staden Kattmynta? Du kan ladda en karta över inspelningsplatserna från filmerna om Ada och Glada här! I Kapellparken finns det blåa huset som användes som kuliss i filmerna. I strandparken på Strandvägen i Lovisa finns en hinderfri lekpark vars lekstuga för tankarna till den populära barnfilmen. Lovisa stad är en av huvudsamarbetspartners för filmerna.

Ada och Glada -lekstugan i Kapellparken är öppen sommartid. Lekparken på Strandvägen är öppen året runt.

Ada och Glada -filmer

Ada och Glada är en film om två bästisar, Ada och Glada (Onneli och Anneli), och hur de får ett eget hus. Filmen inspelades i Lovisa sommaren 2013. Filmen om Adas och Gladas vinter spelades in i Lovisa på vintern 2015. Där räddar flickorna en pytteliten familj. Även den tredje filmen Ada, Glada och den Mystiska Främlingen spelades in i Lovisa under sommaren 2016.

I rollerna som Ada och Glada är Lilja Lehto och Aava Merikanto. Elina Knihtilä och Kiti Kokkonen spelar Tingelstina och Tangelstina, samt Jaakko Saariluoma polisen Måns Modig, Johanna af Schultén fru Rosina och Eija Ahvo fru Rosenknopp. Filmernas regissör är Saara Cantell, och Sami Keski-Vähälä har skrivit manuset. Filmernas producenter är Teea Hyytiä och Sari Lempiäinen från Zodiak Finland.

Onneli, Anneli ja salaperäinen muukalainen, foto: Zodiak Finland