Ylletröjan Lovisadropparna

Lovisa stad fick på alla hjärtans dag 14.2.2023 en egen ylletröjsmodell. Lovisa är känd för sina gamla trähuskvarter och inspirationen till ylletröjan är de så kallade Lovisadropparna, dekorativa mönster i fönsterbågarna på många hus i Lovisa.

Loviisanpisarat-villapaita Ylletröjan Lovisadropparna

Ylletröjan är designad av Lovisabon Tuija Klaus. Idén till tröjan uppstod då hon rastade hunden i gamla staden på Smedsgränd. Fönsterbågarna på fastigheten Pilastrarna vid Smedsgränd har Lovisadroppar.

Stickningsmönstret som Lovisa stad beställt kan fritt användas av alla som sysslar med stickning.

Stickningsanvisning för ylletröjan Lovisadropparna (pdf)

Du kan hämta en stickningsanvisning i pappersform från Lovisa stads kundservicekontor Lovinfo på adressen Mariegatan 12 A, Lovisa.

Modelltröjans bottenfärg är ockragul och färgen på dekorationsmönstren är naturvit – samma färger som i trähuset som gav inspirationen till tröjan.

I fortsättningen kommer också anvisningar med samma dekorationsmönster att publiceras för yllesockor, yllemössa och vantar.

Hösten 2023 ordnar Lovisa medborgarinstitut en tvåspråkig stickningskurs där man stickar en Lovisadropparna-ylletröja.

Loviisanpisarat-villapaita Ylletröjan Lovisadropparna

Loviisanpisarat-villapaita Ylletröjan Lovisadropparna

Lovisadropparnas historia

En specialitet som man kan se i gamla hus i Lovisa är Lovisadropparna framförallt i fönsterbågarna. Ivern att dekorera gamla trähus med dessa söta droppar går tillbaka till slutet av 1700-talet och början av 1800-talet då det i Lovisatrakten fanns skickliga snickarmästare. De representerade den gustavianska, svenskskandinaviska klassiska stilen. I dropparna ses även influenser österifrån från S:t Petersburgriktningen.