Ajanvaraustoimintaa lisätään HUS-laboratorioissa kesän jälkeen

HUS Diagnostiikkakeskus tarjoaa laboratorioasiakkailleen enenevässä määrin ajanvarausaikoja kaikissa näytteenottopisteissään. 

HUS Diagnostiikkakeskuksen tavoitteena on lisätä ajanvaraustoiminta 70 %:iin, mikä oli kyselyn perusteella myös laboratorioasiakkaiden toive. Asiakkaita ja terveydenhuollon henkilöstöä on tiedotettu aktiivisesti ajanvaraustoiminnan lisäämisestä.

”Ennen kesää meillä oli HUS-laboratorioissa ajanvarausasiakkaita 48 %. Tällä hetkellä heitä on jo 56-57 %. Olemme siis onnistuneet lyhyessä ajassa lisäämään ajanvaraustoimintaa merkittävästi”, kertoo ylihoitaja Tuija Ohranen.

Syksyllä ajanvaraustoimintaan satsataan lisää. Tarkoitus on, että jatkossa ajanvarausajan saisi aina jopa samalle tai seuraavalle päivälle.

”Aamuruuhkat voi välttää parhaiten varaamalla ajan iltapäivälle. Paastoaminen ennen näytteenottoa on enää vain harvoin tarpeen. Ennen kuin varaa ajan, pitää laboratoriotutkimuksia varten olla aina lääkärin lähete”, neuvoo Ohranen.

Ajan voi kätevimmin varata verkosta itselle sopivaan laboratorioon (huslab.fi/ajanvaraus). Ajanvarauksen voi tehdä myös puhelimitse. Kiireellinen näytteenotto toimii edelleen vuoronumerolla.

”Osa laboratorioistamme on profiloitunut vain ajanvaraustoimintaan. Siksi asiakkaiden kannattaa aina varmistaa aukioloajan lisäksi jonotusmahdollisuus HUSin nettisivuilta (hus.fi/laboratoriot). Näytepurkkeja voi toki aina hakea ja palauttaa pelkästään ajanvarauksella toimiviin näytteenottoihin.”

Ohrasen mielestä ajanvaraustoiminnan lisääminen hyödyttää kaikkia: ”Asiakkaat välttyvät jonottamiselta, toiminnastamme tulee hallittavampaa, työntekijät ovat tyytyväisempiä ja infektioturvallisuus pysyy tiloissamme parempana.”

HUSLAB (laboratorio)

HUSin laboratorioiden näytteenotto toimii pääsääntöisesti ajanvarauksella, mutta kiireellinen näytteenotto toimii edelleen vuoronumerolla. Uudenmaan ja Kymenlaakson alueilla ajanvaraus ensisijaisesti verkosta www.huslab.fi/ajanvaraus tai asiakaspalvelustamme puhelimitse puh. 09 471 86800, avoinna arkisin kello 7.30−15.30.

HUSLAB Loviisan näytteenottopiste sijaitsee Loviisan terveyskeskuksessa. Laboratorionäytteitä otetaan myös Lapinjärven terveystalolla tiistaisin (joka viikko) sekä  keskiviikkoisin (parilliset viikot).

kuva: Markus Sommers