Leikkipuistot

Loviisassa on yhteensä 21 leikkipuistoa ympäri kaupunkia. Kaupungin puisto-osasto vastaa leikkipuistoista ja tarkastaa niiden kunnon säännöllisesti. Ammattitaitoiset ja koulutetut tarkastajat tarkastavat puistot huolellisesti vuosittain. Tarjontaa täydentävät lisäksi koulujen ja päiväkotien leikkipaikat.

Jos puistoissa havaitaan ilkivallan jälkiä tai leikkivälineissä vikoja, puisto-osasto toivoo, että niistä ilmoitetaan kaupungin vaihteen kautta (puh. 019 555 1) virastoaikana (kello 8–16).

Täältä löydät kaupungin leikkipuistojen kartan.

Uusikaupunki, Tykistökatu 6

Vähän ennen kirkolle päin johtavaa siltaa voi vasemmalla nähdä vilauksen Uudenkaupungin leikkipuistosta, jota ympäröi aniliininpunainen aita. Täällä puiden varjossa lepää lohikäärme, ja puut myös vaimentavat liikenteen melua.

Rauhala, Pesurintie 16

Osa Pesurintien leikkipuiston aidasta rajaa myös Rauhalan päiväkodin pihaa. Puistossa on leikkivälineiden lisäksi suuria kuusia ja kiviä. Kulman takana päiväkodin toisella puolen avautuu Mattopuisto laajoine nurmikenttineen

Antinkylä, Tanskantie 1

Antinkyläntien ja Tanskantien kulmassa sijaitsee Antinkylän mäkinen ja metsäinen leikkipuisto. Puistossa viihtyvät myös vanhemmat lapset karusellien ja korkeiden kiikkujen ansiosta. Täällä hehkuvat syysväreissä upeasti vaahterat, pihjalat ja isotuomipihlajat.

Haravankyläntien leikkipaikka, Läntinen Harjutie 1

Vanhat männyt seisovat komeasti Haravakyläntien leikkipuistossa, jossa on lämmintä jo aikaisin keväällä. Värikäs palloseinä kutsuu leikkeihin. Puiston leikkitelineet ovat matalia ja soveltuvat siksi hyvin perheen pienemmille.

Myllyharju, tuulimyllyn luona harjun pohjoispäässä

Ikonisen myllyn vierellä on pieni leikkipuisto, jossa on kokopuiset leikkivälineet. Tämä on oiva taukopaikka, jota voi hyödyntää harjulla kävellessä tai kiivettyään harjun kuntaportaat Harpot. Myllyn vieressä on vanha ilmatorjuntakanuuna ja alempana rinteessä on kuntoilupaikka ja alppiruusulaakso. Muista nauttia näköalasta!

Onnelin ja Annelin leikkipaikka, Rantatie 11

Kaupungin ainoa esteetön leikkipuisto rakennettiin 2014. Puisto on saanut innoituksensa Onnelista ja Annelista kertovista suosituista kirjoista ja elokuvista, jotka kuvattiin Loviisassa. Sarjan värit ja aiheet koristavat puistoa, joka on tunnettu keinuistaan ja turkooseista leikkivälineistään. Aivan puiston vieressä sijaitsevat Laivasilta ja vierasvenesatama aittoineen ja ravintoloineen sekä merenkulkumuseo.

Kappelinpuisto, Kuningattarenkatu 19

Rehveän vehreä Kappelinpuisto sijaitsee kivenheiton päässä torilta. Täällä sijaitsee tilausravintola Kappelin lisäksi lampi ja leikkipuisto. Leikkipuistossa on kiipeilytelineitä, keinuja ja liukumäkiä sekä isoille että pienille. Onneli ja Anneli -elokuvista tuttu talolavaste on käytössä leikkimökkinä. Mökki on auki arkisin kesäaikana.

Määrlahti, Sihteerinkuja 10

Metsäaukiolla Määrlahden omakotitalon alueen keskellä voi kohdata kirjavan aidan. Täällä on leikkivälineitä sekä isoille että pienille ja suosittu pulkkamäki talvisin. Tähtitaivaspenkilla voi istua pohtimassa kaikkea taivaan ja maan väliltä.

Uimaranta Plagen, Kapteenintie 5

Plagenin uimarannalla ruohokentän nurkassa on leikkiteline ja kuntoilupaikka. Täällä on tekemistä rantapäivää varten. Ruohokenttä on palloilijoiden ja eväsretkeläisten ahkerassa käytössä. Jos aurinko porottaa liian kuumasti, voi vilvoitella vedessä, puun varjossa tai nauttia kioskin virkistävästä tarjonnasta.

Köpbacka, Varvsvägen 2

Köpbackan entisen pikkukoulun takapihalla mäntyjen taakse piiloutuu pieni leikkipuisto, jota hädin tuskin huomaa tieltä. Puistossa on liukumäki, keinuja ja hiekkalaatikko, jossa voi leikkiä kyläyhdistyksen hiekkamuoteilla.

Messutori:

Asuntomessualueelle rakennetaan leikkipuisto, joka vihitään käyttöön messujen yhteydessä.

Valkolampi, Valkolammentie (lammen rannalla)

Valkolammen sisämutkassa sijaitsee houkutteleva leikkipuisto. Leikkipuistoa ympäröi kolmelta puolen appelsiininvärinen aita ja pyöreähkö kallioseinä suojaa takanurkkaa. Täällä on kaikkea karuselleista ja kiipeilytelineistä hiekkalaatikoihin. Yllättävän avarassa puistossa on paljon tilaa juosta.

Strömforsin Ruukki, Koulutien leikkipaikka, Koulutie 2

Idyllinen Strömforsin ruukki on viime vuosina osoittautunut suosituksi matkailukohteeksi. Ruukki yhdistää luontokokemukset, historiallisen ruukkiympäristön, käsityöläispuodit, museon, ravintolat ja taidegallerian. Leikkipuisto on Loviisan pienin, mutta sen naapurissa on asfaltoitu liikennepuisto. Siellä voi harjoitella liikennesääntöjä esimerkiksi pyörän selässä.

Tesjoki, Koivumäentien leikkipaikka, Koivumäentie 9

Tesjoella maantien pohjoispuolella sijaitsee Koivumäentien leikkipuisto. Leikkipuisto sai 2021 uuden hiekkalaatikon ja kiipeilytelineen liukumäkineen. Leikkipuistosta näkee maantien, mutta maantieltä ei näe kovin hyvin leikkipuistoon puiden välissä. Täällä saakin olla kaikessa rauhassa.

Tesjoki, Tavastantien leikkipaikka, Tavastantie 16c

Taasiakodin ja kyläyhdistyksen kodan vieressä sijaitsee Tesjoen reilunkokoinen leikkipuisto. Puistossa on viihdykkeeksi keinuja ja suuri kiipeilyteline. Kyläyhdistys on myös rakennuttanut leikkipuistoon mökin, jossa voi syödä eväitä suojan alla. Leikkipuistoa reunustavat omenapuut.

Liljendal, Sävträsk, Bäckasinkuja 2

Kylän keskellä, kuusiaidan ja maaseutuhallinnon toimiston välissä, on tilaa kaikenikäisille. Leikkipuistossa on pientä ja suurta, uutuuksia ja vanhoja klassikoita. Viereisessä senioripuistossa on liikuntavälineitä koko kehon huoltoon. Näiden kahden välissä on huvimaja grilleineen huilaamista ja seurustelua varten.

Pernajan Kirkonkylä, Veckasintie 2

Pernajan kirkonkylän leikkipuisto sijaitsee vanhan kyläkoulun takana. Täällä on lähes kaikkea, mitä leikkivälineiltä toivoa saattaa, sekä avara ruohokenttä palloiluun. Pernajantien kiemurtelevat mutkat ja kauniit näkymät ovat kiertotien arvoiset.

Isnäs, Peurapolun leikkipaikka, Peurapolku 8

2015 rakennettiin omakotitalojen ja maantien väliin Isnäsin metsäalueelle leikkipuisto. Leikkimökkiä lukuun ottamatta leikkivälineet ovat uudenveroisessa kunnossa, ja puistosta kulkee lisäksi useita polkuja puiston takana sijaitsevaan metsään. Lähistöllä sijaitsee Rönnäsin saaristomuseo ja paikallinen kahvila.

Koskenkylä, Rukukujan leikkipaikka, uimaranta

Vuonna 2021 Koskenkylän uimaranta sai uuden leikkipuiston. Puistossa on sekä trampoliini että riippumattokeinu. Hait uivat merirosvolaivan ympärillä, joka toimii hiekkalaatikkona, liukumäkenä ja näköalatornina. Alueella on myös uimaranta, grillipaikka, rantalentiskenttä ja pitkä rinne, joka on talvisin suosittu pulkkailijoiden keskuudessa.

Koskenkylä, Suurpellontien/Kaaritien leikkipaikka, Suurpellontie 15

Kaaritien leikkipuistoon Suurpellossa kulkee kävelyteitä kaikista ilmansuunnista. Puistossa on kokoonsa nähden useita leikkivälineitä, kuten kaksi liukumäkeä, viisi keinua ja karuselli.

Koskenkylä, Israelinmetsä 13–15

Israelinmetsän asuinalueen Ötökkäpuisto erottuu joukosta käyrine valeakaasiapylväineen. Puisto rakennettiin 2020, ja se ylpeilee kaupungin isoimmalla kiipeilytelineellä sekä tornadohämähäkkikeinulla. Pikkuötökkäteema näkyy koko puistossa.

Svartholma

Yhdyslaiturin vieressä on hiekkalaatikko, keinuja ja satumaisen kaunis näköala Loviisanlahdelle ja Valkoon. Ravintolan takaa löytyvät samat leikkivälineet ja lisäksi köysirata. Raunioidensa ja ainutlaatuisen ympäristönsä ansiosta Svartholman merilinnoitus on jo elämys itsessään.