Palveluohjaus

Jos sinulla on kysymyksiä, johon tarvitset vastauksia voit tarkistaa alla, jos kysymykseesi löytyy vastaus tästä alta.
Jos ei voit laittaa kysymyksesi varhaiskasvatuksen palveluohjauksen sähköpostiosoitteeseen tai ottaa yhteyttä päiväkodinjohtajaan. Jos kysymyksesi koskee laskutusta tai varhaiskasvatuksen maksuja, sinun kannattaa ottaa yhteyttä varhaiskasvatuksen toimistosihteeriin.

Usein kysytyt kysymykset

Milloin paikkaa voi hakea?

Varhaiskasvatukseen voi hakea ympäri vuoden. Hakemus tehdään kaupungin sähköisen asiointipalvelun kautta.
Tee hakemus heti kun tiedät tarpeen mutta viimeistään neljä kuukautta ennen kuin lapsi tarvitsee varhaiskasvatuspaikkaa. Jos varhaiskasvatuksen tarve johtuu ennakoimattomasta työllistymisestä, opiskelusta tai koulutuksesta, tulee varhaiskasvatuspaikkaa hakea vähintään kaksi viikkoa ennen tarvetta. Hakemus on voimassa vuoden ja varhaiskasvatuspaikka voidaan myöntää vasta, kun vanhempainrahakausi on päättynyt.
Päiväkodinjohtajat ottavat hakemuksen vastaan ja järjestävät varhaiskasvatuspaikan. Paikan myöntämisestä tulee palvelupäätös kotiin 1-3 kuukautta ennen aloituspäivää.

Saako toivoa, mihin päiväkotiin haluaa?

Kyllä saa.
Hakemukseen on mahdollista laittaa 1-3 toivetta varhaiskasvatusyksiköstä. Päiväkodinjohtajat huomioivat aina perheen toiveet, mutta eivät aina pysty niitä toteuttamaan. Jos päiväkodinjohtaja joutuu tarjoamaan muuta vaihtoehtoa, kuin mitä perhe on toivonut, hän on yhteydessä perheeseen ja keskustelee asiasta.

Milloin saan tietää saiko lapsi paikan?

Päiväkodinjohtaja myöntää paikan 1-3 kuukautta ennen toivottua aloituspäivää ja lähettää päätöksen sähköisesti tai postitse kotiin. Kiireellisissä tapauksissa päätös tehdään heti, kun varhaiskasvatuspaikka on varmistunut.

Mitä jos en ota paikkaa vastaan?

Jos ei ota myönnettyä varhaiskasvatuspaikkaa vastaan, menettää oikeuden siihen paikkaan. Uusi paikka voidaan myöntää neljän kuukauden päästä, jos hakemus on ollut jonossa koko ajan.
On myös mahdollista ottaa myönnetty paikka vastaan ja jäädä jonottamaan sisäistä siirtoa toivottuun varhaiskasvatusyksikköön.

Voiko aloituspäivän siirtää?

Kyllä voi.
Jos muutos koskee hakemusta, kannattaa ottaa yhteyttä päiväkodinjohtajaan heti, kun tietää muutoksesta. Päiväkodinjohtaja voi siirtää hakemuksessa olevaa aloituspäivämäärää. Aloituspäivämäärä on se päivä, kun lapsi aloittaa varhaiskasvatuksessa. Ilmainen harjoittelujakso on ennen sitä.
Jos lapselle on jo myönnetty varhaiskasvatuspaikka, aloituspäivää voi siirtää 1 kuukaudella eteenpäin varhaiskasvatuspäätöksessä ilmoitetusta päivämäärästä. Ota myöskin tässä tapauksessa yhteyttä päiväkodinjohtajaan.

Voiko palveluntarvetta muuttaa, lapsi aloitettaessa varhaiskasvatuksen?

Kyllä voi.
Palveluntarve ei välttämättä ole aina tiedossa hakemusta tehtäessä tai perheen tilanne voi muuttua, kun varhaiskasvatus alkaa. Sopimusta voi muuttaa, jos huomaa, että se ei vastaa tarvetta. Palvelusopimuksen muutoksesta voi keskustella päiväkodinjohtajan kanssa.

Miten maksu määräytyy?

Maksu määräytyy perheen kanssa sovitun hoitoajan ja perheen bruttotulojen perusteella. Tuloselvitys tehdään viimeistään sen kuukauden aikana, kun lapsi aloittaa varhaiskasvatuksessa. Laskutettava aika alkaa siitä päivästä, kun lapsi virallisesti on ilmoitettu aloittavan varhaiskasvatuksessa. Maksupäätös lähetetään kotiin ja laskutus tapahtuu kerran kuukaudessa jälkikäteen. Enemmän tietoa maksuista löytyy tästä.

Milloin pitää ilmoittaa perhemuutoksesta?

Perhemuutokset vaikuttavat asiakasmaksuun ja niistä asiakkaan on tehtävä ilmoitus päiväkodinjohtajalle. Muutos astuu voimaan sen jälkeen, kun muutoksesta on ilmoitettu. Osoitteenmuutokset ja perhemuutokset (perheen koko) ilmoitetaan lomakkeella tuloselvitys ja palautetaan päiväkodinjohtajalle.

Mistä löydän tarvitsemani lomakkeen?

Sähköinen varhaiskasvatushakemus, sopimus osa-aikamaksusta, tuloselvityslomake sekä paikan irtisanominen löytyy täältä.
Jos ei ole mahdollista käyttää sähköisiä lomakkeita, paperisia lomakkeita saa asiakaspalvelutoimisto Lovinfosta, Mariankatu 12 A, puh. 019 555 555, lovinfo@loviisa.fi