Jätevesipumppaamon ylivuoto valitettava mutta poikkeava onnettomuus

Valkolammen jätevesipumppaamon vaurioituminen lauantai-iltana johti siihen, että merkittävä määrä puhdistamatonta jätevettä valui Valkonlahteen. Tapahtuma on hyvin valitettava, pahoittelee vesiliikelaitoksen johtaja Markku Paakkarinen. Tämänkaltaiset tilanteet ovat kuitenkin hyvin harvinaisia.

Jätevesipumppaamo rikkoutui todennäköisesti ukkosmyrskyn aiheuttaman sähkökatkon tai ylijännitteen seurauksena. Vaikka vika paikallistettiin ja korjattiin mahdollisimman pian, ehti pumppaamosta valua noin tuhat kuutiota jätevettä mereen. Pumppaamo saatiin takaisin toimintaan noin kello 00.30 sunnuntain vastaisena yönä.

Paakkarinen kertoo sään olleen hyvin poikkeuksellinen lauantai-iltana ja -yönä myös vesihuollon kannalta. Valkolammen pumppaamon kautta johdetaan suuri osa Loviisan asukkaiden jätevesistä.
– Sadevesi voidaan hätäratkaisuna johdattaa sadevesiviemäreiden lisäksi jätevesiviemäreihin, ja näin kävi myös lauantai-iltana. Siksi pumppaamoon johdatettiin hyvin suuria vesimääriä.

Olisiko tilanne ollut vältettävissä?
– Tässä tapauksessa valitettavasti ei, Paakkarinen kertoo. Järjestelmän ylivuoto on pumppaamojen niin sanottu suunnitelma B, eikä varavoiman syöttäminenkään olisi auttanut.
Loviisan vesiliikelaitoksen uusissa tulovesijärjestelmissä on varatoiminnot, joiden ansiosta vedentulo kaupungin talouksiin pyritään varmistamaan tilanteessa kuin tilanteessa. Jätevesijärjestelmiin vastaavia toimintoja kuitenkin rakennetaan hyvin harvoin.

Markku Paakkarinen kertoo ympäristöterveydenhuollon ottavan näytteitä merivedestä etenkin Loviisanlahden uimarannoilta. Lisätietoa tilanteesta on luvassa vesinäytteiden valmistuessa, todennäköisesti alkuviikosta. Suositus välttää uimista Loviisanlahdessa on voimassa toistaiseksi.

Lisätietoja: Loviisan Vesiliikelaitos, vesihuoltopäällikkö Markku Paakkarinen, puh. 0440 555 409