Kansallinen veteraanipäivä Loviisassa 27.4.2023

Kansallisen veteraanipäivän juhla järjestetään Palvelutalo Esplanadissa torstaina 27. huhtikuuta kello 14 alkaen. Perinteiseen juhlaan kuuluu musiikkia, juhlapuhe sekä kahvitarjoilu.

Loviisan kaupungin tervehdyksen tuo kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Thomas Rosenberg. Juhlapuheen pitää Ylen entinen Venäjän ja Ukrainan kirjeenvaihtaja Kerstin Kronvall.  Juhlapuheen otsikko on Turvallisuus suppeassa ja laajassa piirissä – Trygghet i stort och smått.

Puhallinorkesteri Senior Brass soittaa Keijo Liskin johtamana muun muassa Uusmaalaisten marssin sekä Veteraanin iltahuudon.  Juhlapuheen jälkeen musiikin monitaituri, säveltäjä Esko Grundström viihdyttää harmonikkamusiikilla.

Ohjelman lopuksi lauletaan Maamme-laulu ja tilaisuus päättyy kahvitarjoiluun. Juhlaan on vapaa pääsy ja sotiemme veteraanit, heidän saattajansa sekä kaikki muut kiinnostuneet ovat tervetulleita. Suurten kunnia- ja ansiomerkkien käyttö on juhlassa toivottavaa.

Juhlan järjestelyistä vastaa Loviisan kaupungin kulttuuripalvelut yhteistyössä paikallisten veteraanijärjestöjen kanssa.

Kansallisen veteraanipäivän valtakunnallinen pääjuhla järjestetään tänä vuonna Turussa. Tilaisuutta voi seurata Ylen kanavilta (TV ja Yle Areena). Veteraanipäivän teemana on Sotiemme opetukset – Tulevaisuutemme turvaksi  –  Lärdomar av våra krig – för vår framtida säkerhet. Kansallista veteraanipäivää on vietetty vuodesta 1987 Suomen sotaveteraanien kunniaksi ja muistoksi sodan päättymisestä ja rauhan alkamisesta. Huhtikuun 27. päivä on Lapin sodan päättymispäivä.