Loviisan kesä on täynnä tarjontaa  

Tytöt Loviisan uimaranta Plagenilla. Flickorna på simstranden Plagen.

Loviisa tarjoaa ison määrän nähtävää ja koettavaa kesän 2021 aikana. Loviisassa on saaristoa, ruukki- ja linnoitushistoriaa, kartanoita, maaseutua ja yllin kyllin luontokohteita. Iso osa Loviisan matkailukohteista ja palveluista avautuu kesäkuun alussa.

Merielämää Loviisan Laivasillalla

Loviisan Laivasilta on kaupungin kesäelämän keskus. Täyden palvelun vierassataman ohella Laivasillan alueella on Merenkulkumuseo, taidenäyttelyitä, ravintoloita ja pikkupuoteja.

M/s J.L. Runeberg -laiva tuo matkustajia Helsingistä Loviisaan 8.7., 15.7., 22.7. ja 29.7.2021.

Merimatkalle voi lähteä myös pakettijahti Österstjernanin yleisöpurjehduksilla, osterstjernan.fi.

Kesäretki Svartholman merilinnoitukseen

Svartholman merilinnoitus on mitä mainioin koko perheen päiväretkikohde sekä omalla veneellä liikkuvalle, että veneettömällekin. Vuorovene alkaa liikennöidä Loviisan Laivasillalta linnoitussaareen 5.6.2021 alkaen, ensin viikonloppuisin, sitten juhannuksesta eteenpäin tiistaista sunnuntaihin. Bistro Svartholm avaa myös ovensa ruokailijoille 5.6. alkaen. Tarkemmat aukioloajat Bistro Svartholmin Facebook-sivulta.

Svartholman historiasta kertova näyttely on avoinna ravintolan aukiolopäivien mukaisesti. Saaressa lapset voivat tehdä Svartholman suunnistustehtävän, jonka saa vuorolaivasta tai ravintolasta. Suoritetusta suunistustehtävästä saa palkinnon, jonka voi lunastaa laivasta tai ravintolasta. Omatoimisen opastuskierroksen voi tehdä matkapuhelimen QR-koodilukijaa käyttäen.

Vuoroveneen aikataulu Svartholman merilinnoitukseen 2021

Lähtö Laivasillalta

5.6.–20.6. ja 16.–31.8. la–su
25.6.–15.8. ti–su (ma ei kuljetusta)
klo 10, 11.30, 13 ja 15.45

Lähtö Svartholmasta

5.6.–20.6. ja 16.–31.8. la–su
25.6.–15.8. ti–su lähtö Svartholmasta (ma ei kuljetusta)
klo 10.45, 12.15, 15 ja 17

Hinnat (meno-paluu):

aikuiset 18 €, lapset 9 € (4–12v.).
Lippuja etukäteisostona visitsvartholm.fi
Veneessä ensisijaisesti korttimaksu, käteismaksulla varaa tasaraha.
visitsvartholm.fi

Kesäpäivä Strömforsin ruukissa

Käsityöläisperinne elää 1600-luvun lopulla perustetussa Strömforsin ruukissa, Loviisassa. Ruukin pajamuseossa voi tutustua siihen, miten rautaa taottiin menneinä aikoina. Museo on avoinna 1.6.–31.8.2021 päivittäin kello 10–17, suljettu 25.–26.6. Yläpajassa järjestetään taontanäytöksiä vanhalla vesivasaralla heinäkuussa ja elokuussa kello 12–14 lauantaisin ja sunnuntaisin. Heinäkuussa taontanäytöksiä myös keskiviikkoisin kello 12–14. Pajamuseoon ja taontanäytöksiin on vapaa pääsy. Rautarouva Virginia af Forsellesin opastettu kävelykierros tehdään heinäkuussa lauantaisin kello 12–13. Kierros alkaa Letkutorin edestä. Maksu käteisellä. Kymijokipäivänä lauantaina 7.8. kello 12–13 ilmainen Virginia af Forsellesin -kierros!

Strömforsin ruukin käsityöläisten pajat ja myymälät ovat avoinna läpi kesän lähes päivittäin noin kello 11–17. Strömforsin ruukin historiallisissa rakennuksissa on myös mahdollisuus yöpyä sekä syödä ja juoda hyvin. Ruotsinpyhtään kirkossa on ihailtavana taiteilija Helene Schjerfbeckin maalaama alttaritaulu Ylösnousemus. Tallinvintillä on Strömforsin ruukin galleriat, joissa vaihtuvia näyttelyitä läpi koko kesän. Tarkemmat tiedot Strömforsin ruukin palveluntarjonnasta ovat sivuilla stromforsinruukki.com

Museoita ja näyttelyitä

Loviisan kaupungin museon perusnäyttelyn lisäksi museossa on esillä 4.5.2021–27.2.2022 valokuvanäyttely Paparazzi, Aatos Åkerblomin valokuvia Eddie Brucen kokoelmista. Kaupungin museo on avoinna kesä-elokuussa tiistaista sunnuntaihin kello 11–17, muulloin tiistaista perjantaihan ja sunnuntaisin kello 12–16. Loviisan Merenkulkumuseo on avoinna 29.5.–5.9.2021 päivittäin kello 10–17.  Saaristomuseo Rönnäs on avoinna 12.6.–15.8.2021 keskiviikosta sunnuntaihin kello 12–17. Loviisan Skinnarbyssä sijaitsee Suomen pienin kauppamuseo, jonne pääsee vierailemaan sunnuntaisin kello 12–17 ajalla 2.5.–26.9.2021. Viirilän kotiseutumuseo Kuninkaankylässä pitää ovensa auki 3.7.–1.8.2021 lauantaisin ja sunnuntaisin kello 11–16.

Vaihtuvia näyttelyitä on esillä läpi koko kesän Almintalossa ja Galleria Theodorissa.
Vierailijoita otetaan vastaan myös professori taiteilija Riitta Nelimarkan galleriassa Bongan linnassa, aukioloajat, varaukset ja tiedustelut bonga.fi.

Opastettuja kävelykierroksia kesällä 2021

Loviisan Oppaat järjestävät kesällä aikataulutettuja opastuksia Loviisassa.

Kaupunkiopastuksia on tarjolla 8.7., 15.7., 22.7. ja 29.7. kello 16. Lähtö m/s J.L. Runeberg -laivan luota Loviisan Laivasillalla. Kävelykierroksia Loviisan vanhalla hautausmaalla tehdään 2.6. ja 4.8.2021 kello 18.

Rentoa oleskelua Loviisa Campingissä

Loviisa Campingiin pääsee taas asuntovaunulla, -autolla tai teltan kera. Myös Willa Björkstenin ihanat yksilöllisesti sisustetut huoneet ovat varattavissa. Loviisa Campingissä on myös mahdollisuus vuokrata polkupyöriä, joilla voi kiertää ympäri Loviisan. Uimaranta Plagen sijaitsee vain noin parinsadan metrin päässä leirintäalueesta. Lisää tietoja Loviisa Camping leirintäalueesta loviisacamping.fi, huonevaraukset booking.com.

Reippaile luonnossa

Loviisassa on monipuolisesti erilaisia luontopolkuja. Keskustassa Ehrensvärdin luontopolulla voit ihastella luontoa ja samalla tutustua historiaan ja linnoitusrakentamisen eri vaiheisiin. Myllyharjun uusin opastettu reitti alkaa kirkon suihkulähteeltä ja jatkuu leikkipaikan, kuntovälinepuiston, alppiruusulaakso ja näköalatorni Kukkukiven kautta Plagenin uimarannalle.

Strömforsin ruukista lähtevä Kukuljärven vaellusreitti vie huikeiden maisemien ja korkeuserojen halki. Agricolanpolku Pernajan kirkonkylässä kertoo Suomen kirjakielen luojan elämästä lapsuutensa maisemissa: pernaja.net. Kallen kierros kulkee Liljendalin metsien halki. Myllyjärven ulkoilualue tarjoaa erämaista tunnelmaa.

Loviisan Wanhat Talot. Lovisa Historiska Hus.

Loviisan kesään mahtuu myös tapahtumia

30.5., 20.6. ja 8.8.  Loviisan Avoimet puutarhat, avoimetpuutarhat.fi
14.6., 5.7., 19.7. ja 5.8. Loviisan kesäravit, loviisanravit.fi
19.6. Asuntovaunuteatteri Karavan-kiertue saapuu Liljendaliin, loviisa.fi
30.6. PICNIC ON THE BEACH: Loviisan virallinen Picnic –päivä, etsi oma mansikkapaikkasi Picnicille Loviisasta ja jaa siitä kuva #picniconthebeachloviisa, loviisa.fi
4.7. Kuningas saapuu Loviisaan, Facebook @kuningassaapuu
17.7. Small Ship’s Race, laivasilta.fi
7.8. Kymijokipäivä Strömforsin ruukissa, loviisa.fi
14.8. Ulkoilmaelokuva Mamma Mia Loviisan uimaranta Plagenilla

Loviisan juhlaviikkojen ohjelmassa viikoilla 33–35 muun muassa:

21.8. Harrastemessut, 22.8. Pernajan päivä, 25.8. Loviisan päivä loviisa.fi
28.–29.8. Loviisan Wanhat Talot, loviisanwanhattalot.fi
3.–5.9. Kamarimusiikkifestivaali Loviisan Sibeliuspäivät, loviisansibeliuspaivat.fi

Hyvä muistaa ja ottaa huomioon

Kohteissa ja tapahtumissa, sekä sisätiloissa että ulkotiloissa, liikkuessa on edelleen syytä noudattaa turvaetäisyyttä muihin ihmisiin. Lähde matkaan vain terveenä. Aina, kun on mahdollista, käytä kortti- tai lähimaksua. Koronapandemian takia saattaa tulla muutoksia kesän tapahtuma- ja palvelutarjontaan lyhyelläkin varoituksella. Seuraa ajankohtaista ilmoittelua palveluntarjoajan tai tapahtumajärjestäjän kotisivuilta. 

Lisätietoja:

www.loviisa.fi
www.visitloviisa.fi
www.visitkotkahamina.fi