Maaseutu on mahdollisuus – ilmastoviisaat toimet turvepelloilla

Loviisan kaupungin maaseututoimen vuoden 2025 kampanja Maaseutu on mahdollisuus nostaa esiin ajankohtaisia ja tulevaisuuteen suuntautuvia teemoja, jotka edistävät maaseudun elinvoimaisuutta ja kestävää kehitystä. Kampanjan ensimmäisessä tiedotteessa käsittelemme turvepeltojen käyttöä ilmastoystävällisellä tavalla – aihetta, joka kiinnostaa valtakunnallisesti ja jonka vaikutukset ulottuvat ympäristöön ja maatalouteen.

Turvepeltojen merkitys ja haasteet

Vaikka Uusimaa ei ole Suomen turvepeltovaltaisimpia alueita, maakunnassa on silti yli 2 200 hehtaaria turvepeltoja, joista noin 1 200 hehtaaria on aktiivisessa viljelyssä. Turvepeltojen päästöt muodostavat yli kymmenen prosenttia Suomen vuotuisista kasvihuonekaasupäästöistä, joten niiden kestävä käyttö on keskeinen ilmastoteko.

Turvepellot sisältävät suuria määriä hiiltä ja typpeä. Suon kuivatus ja viljelytoimet, kuten maaperän muokkaus, käynnistävät kemiallisia prosesseja, joiden seurauksena nämä varastot alkavat vapautua. Osa ravinteista sitoutuu kasveihin, mutta merkittävä osa kulkeutuu sade- ja valumavesien mukana ympäristöön tai haihtuu ilmakehään hiilidioksidina (CO₂) ja typpioksiduulina (N₂O), jotka ovat voimakkaita kasvihuonekaasuja.

Ilmastoviisaat viljelykäytännöt turvepelloilla

Ilmastoviisaiden viljelykäytäntöjen tavoitteena on hidastaa turpeen hajoamista ja vähentää kasvihuonekaasupäästöjä. Luonnonvarakeskuksen (Luke) tiekartan mukaan turvepeltojen päästöjä voidaan vähentää jopa 28 prosenttia ja samalla vähentää vesistökuormitusta kohtuullisin kustannuksin. Keskeisiä muutospolkuja ovat:

  • Vettäminen ja kosteikot
  • Säätösalaojitus
  • Monivuotiset kasvit
  • Pysyvät nurmet ja kesannot

Turvepeltojen monivuotinen nurmiviljely on yksi hyvä mahdollisuus vähentää kasvihuonekaasupäästöjä ja siten hidastaa ilmastonmuutosta – sanoo loviisalainen viljelijä Kettil Fredriksson. Hän on saanut neuvoa turvepeltojen viljelyyn tuottajajärjestöjen MTK:n ja SLC:n maatilojen vähähiilisyystiekartta -hankkeen kautta. Fredriksson kannustaa tutustumaan vähähiilisyyshankkeeseen, tukiehtoihin sekä mahdollisuuteen myydä korjattu heinäsato hevos- tai lammastilalle.

Kestävä kehitys ja maatalouden tulevaisuus

Loviisan kaupungin maaseututoimi haluaa kannustaa viljelijöitä ja maanomistajia hyödyntämään näitä ilmastoviisaita viljelymenetelmiä turvepelloilla. Kestävällä maataloudella voimme vähentää ympäristökuormitusta, lisätä luonnon monimuotoisuutta ja turvata maaseudun elinvoimaisuuden tuleville sukupolville.

Lisätietoja turvepeltojen kestävästä käytöstä löydät Luonnonvarakeskuksen (Luke) julkaisuista:

Turvepeltojen käytön tiekartta
Ilmastoviisaampia turvepeltojen viljelykäytäntöjä

Maaseututoimi
Loviisan kaupunki