Omatoimisuus ja viihtyisyys pääosissa palvelutalo Onnelan uudisrakennuksessa

Valokuva palvelutalo Onnelan julkisivusta. Foto av servicehuset Lyckan.

Pernajan kirkonkylässä sijaitsevan palvelutalo Onnelan lisärakennus on valmistunut ja asukkaat pääsevät muuttamaan uusiin tiloihin maanantaista 7.12. alkaen. Uuden lisärakennuksen myötä Onnelan toiminta laajenee 15 uudella asunnolla.

– Olemme ennen kaikkea halunneet satsata siihen, että tilat mahdollistavat asukkaiden omatoimisuutta sekä sisä- että ulkotiloissa. Pihan viihtyvyys ja käyttö ikäihmisille on ollut erityisen huomion kohteena, Loviisan kaupungin senioripalvelujen palvelupäällikkö Ulrika Lundberg kertoo.

Uuden puolen tiloihin tulee asuntojen lisäksi ruokasali ja asukastilojen yhteyteen pienet yhteiset olohuoneet asukkaille, työntekijöille ja vierailijoille. Asukkaat pääsevät viettämään joulua ja uutta vuotta uusissa kodeissa, mutta uusien tilojen juhlistaminen on päätetty siirtää kesään, jolloin piha on saatu valmiiksi ja koko talo on valmis peruskorjauksen jäljiltä.

Valokuva palvelutalo Onnelan takapihalta, etulalla suihkulähde.
Onnelan takapiha on viihtyisä.

Asukkaat siirtyvät Onnelan vanhalta puolelta uudisrakennukseen ja vanhat tilat saneerataan alkuvuoden aikana. Peruskorjauksen valmistuttua maaliskuussa 2021 halukkaat asukkaat voivat muuttaa takaisin. Onnelan vanhan puolen asuntojen määrä tulee peruskorjauksen jälkeen olemaan 13, joten koko yksikössä on ensi vuoden maaliskuusta alkaen kaikkiaan 28 asuntoa.

-Näistä osa on kahden hengen asuntoja, joten asukasmäärä voi olla suurempi kuin 28, Lundberg toteaa.

Vanhan puolen peruskorjauksessa nykyisen ruokasalin tilalle tulee uusi asunto, koska uudella puolella on yhteinen ruokasali. Tämän lisäksi tulee sekä vanhan että uuden puolen asukkaille yhteinen oleskelutila, jossa on takka. Maaliskuusta 2021 alkaen Onnelassa vapautuu asuntoja uusille asukkaille. Lundbergin mukaan Loviisassa on tällä hetkellä hyvä tilanne palveluasumispaikkojen suhteen.

-Tällä hetkellä pystymme suhteellisen pian myöntämään asiakkaille palveluasumispaikan, mikäli sellaisesta osoittautuu palvelutarpeen arvioinnin myötä olevan tarve. Juuri nyt Loviisassa ei ole mainittavaa jonoa.

Onnelan asunnot on suunniteltu henkilöille, jolla on alentunut liikuntakyky, joten asunnot soveltuvat hyvin apuvälineitä käyttäville.

Lisätietoja: palvelupäällikkö Ulrika Lundberg, puh. 0440 555 345, s-posti: ulrika.lundberg@loviisa.fi