Mitä Loviisa tarvitsee? – Äänestys auki vielä tänään 2.5.!

Mihin 20 000 euroa tulisi tällä budjettivuodella käyttää Loviisassa? Voit nyt äänestää asukkaiden ehdottamia hankkeita verkossa tai paperilomakkeella. Äänestys on auki 2.5.2023 asti ja on tarkoitettu 15-vuotta täyttäneille Loviisan asukkaille.

Miten äänestän?

Voit äänestää alla esiteltyjä hankkeita verkossa tämän linkin kautta. Äänestys vaatii tunnistautumisen. Jos et halua äänestää verkossa, voit äänestää myös paperilomakkeella Lovinfossa, jolloin pyydämme näyttämään henkilötodistuksen. Ennen ääntenlaskentaa tarkistetaan, ettei sama henkilö ole äänestänyt enemmän kuin kerran.

Ehdotuksien valikoituminen äänestykseen

Loviisassa kokeillaan ensimmäistä kertaa osallistuvaa budjetointia. Loviisalaisia pyydettiin helmikuussa ehdottamaan mihin 20 000 euroa voisi tällä budjettivuodella käyttää. Ehdotuksia tuli 230 kappaletta. Kun hyvin samanlaiset ehdotukset niputettiin yhteen, työryhmälle jäi 125 eri ehdotusta käsiteltäväksi.

Työryhmässä ja keskuksissa tehdyissä selvityksissä todettiin, että jotkut ehdotukset eivät täyttäneet ehtoja.

– Tavallisimmat esteet ehdotuksen läpimenolle olivat liian korkeat kertakustanukset tai jatkuvat kustannukset, se että sama tai hyvin samanlainen hanke oli jo vireillä tai se, ettei hanke olisi toteutettavissa tämän budjettivuoden sisällä, talousjohtaja Fredrik Böhme selventää.

Koska tietyn vuoden budjettiesitys hyväksytään kunnissa vasta edellisen vuoden lopussa, ensimmäinen osallistuvan budjetoinnin vuosi on yleensä aikataulullisesti haastavin.

– Jos jatkolle löytyy poliittista tahtotilaa, niin tulevina vuosina toteutusaika on luultavasti pidempi ja ehkä rahaakin löytyy enemmän. Silloin monet nyt karsiintuneesta ehdotuksista kannattaa ehdottomasti jättää uudelleen, Böhme kannustaa.  

Hankkeiden esittely

1. Laavu Harmaakalliolle

Laavu Harmaakallion ulkoilureitin varrelle. ”Ulkoilun, varsinkin hiihtolenkkien lomassa olisi hienoa hengähtää ja ehkä vähän istua nuotiollakin … Lasten kanssa retkeillessä eväiden syönti on osa elämystä ja makkaranpaisto on aina huippua.”

2. Koiralatu koirahiihtoa varten

Koirahiihdossa koira vetää hiihtäjää. Lajiin tarvittaisi Loviisassa hiihtolatu, jossa saa kulkea myös koirat. ”Laji on suosittu mutta harrastusmahdollisuudet vähäiset, lähimmät koiraladut nyt joko Haminassa tai pk-seudulla. Eli hyvä koiralatu Loviisaan niin kävijöitä löytyy varmasti, sekä meitä Loviisalaisia tai lähialueen harrastajia.”

3. Keskustan leikkipaikkojen kunnostus

Keskustan leikkipaikkojen kunnostaminen ja laitteiston uusiminen. Keskustan leikkikenttiä käyttävät vilkkaasti sekä turistit että paikalliset lapsiperheet.   

4. Ruotsinpyhtään kirkonkylän liikennepuiston kunnostaminen

Ruotsinpyhtään kirkonkylässä sijaitsee vanha liikennepuisto, joka oli ennen koulujen ja perheiden käytössä. ”Nykyään puhutaan paljon liikenneturvallisuudesta ja etenkin lasten ja nuorten turvallisesta liikkumisesta liikenteessä … voisiko tuota valmiina olevaa liikennepuiston pohjaa ottaa ns. kaupungin huollon piiriin ja tehdä siitä uudelleen kunnon liikennepuiston katumaalauksineen ja liikennemerkkeineen? Väitän, että sitä käyttäisivät paitsi Ruukin lähistöllä asuvat, mutta varmasti myös koko Loviisan alueella asuvat perheet, ja mikseivät koulutkin.”

5. Valot Köpbackan pulkkamäkeen

”Valaistus Köpbackan pulkkamäessä mahdollistaisi pulkkailun myös iltaisin ja lisäisi mäen käyttäjien turvallisuutta.” ”Pulkkamäestä nauttii kaikki vauvasta vaariin!”

6. Laitteita kaupungin kuntosaleihin

Kaupungilla on kuntosaleja ympäri Loviisaa, jotka ovat asukkaiden käytössä erittäin edullisella kuukausimaksulla. Hyvinvointilautakunta hyväksyi syksyllä 2022 nuorisovaltuuston ehdotuksen ja Loviisalaisnuoret saavat nyt käyttää saleja ilmaiseksi ainakin vuoden 2023 loppuun asti. Uudet laitteet voisivat houkuttaa sekä nuoret että vanhemmat liikkumaan.

7. Valotaidetta Loviisaan

”Marraskuu–tammikuu on pimeintä aikaa vuodesta. Valotaide eri muodoissaan tuo kaikille toiveen tulevasta keväästä ja auttaa jaksamaan läpi kaamoksen.”

8. Käyttötavaroita lainattavaksi kirjastoon

”Tämä aktivoisi asukkaita ja antaisi myös jokaiselle lapselle mahdollisuuden kokeilla erilaisia harrastuksia. Tässä ajassa, kun monella on hyvinkin tiukkaa rahasta, olisi tällainen lainauspiste mainio kädenojennus kaupunkilaisille.”

Tällä hetkellä Loviisan kirjastoista löytyy liikuntavälineitä (pääkirjastossa ja Liljendalissa), lautapelejä, salibandyn kausikortteja ja sähkömittari. Rahalla saisi esimerkiksi lisää ja laadukkaampia työkaluja, liikuntavälineitä ja lisäksi retkeilyvälineitä, harrastusvälineitä, pienkoneita ym. Kaikki uudet tavarat eivät mahtuisi pääkirjaston nykytiloihin, joten osa tavaroista olisivat lainattavissa niissä toimipisteissä missä on niille tilaa.

Siirry äänestämään tämän linkin kautta.