Ajele sähköautolla Loviisassa!

Kaupungin työntekijöiden käytössä olevia sähköautoja saavat vuokrata myös asukkaat ja matkailijat. Auton käyttöönotto sujuu näppärästi mobiilisovelluksen avulla.

Kuusi valkoista, Loviisan kaupungin visuaalisen ilmeen mukaan teipattua autoa huristelee itäisellä Uudellamaalla perjantaista 29.6.2018 lähtien. Tosin huristelu kuulostaa pikemminkin hiljaiselta huminalta, sillä Renault Zoe -malliset autot kulkevat yksinomaan sähköllä.

– Yhteiskäyttö on tapa nostaa autojen käyttöastetta, joka on autoilla yleisesti ottaen hyvin matala, kertoo Loviisan kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom. Korkeampi käyttöaste tarkoittaa pienempää automäärää, pienempää ympäristötaakkaa ja pienempiä kiinteitä käyttökuluja.

Yhteiskäyttöisten sähköautojen avulla Loviisassa on helpompi asua ilman omaa autoa. Oker-Blomin mukaan sähköautot ovat myös taloudellinen ratkaisu kaupungille, sillä niiden odotetaan laskevan kaupungin työntekijöiden oman auton työkäytöstä aiheutuvia kustannuksia. Vuokraustoiminnasta saatavat tulot käytetään autojen ylläpitoon.

Miten otan auton käyttöön?

Autoa käytetään OP Kulku -nimisellä mobiilisovelluksella, joka toimii Android- ja iOS-puhelimilla. Sovelluksen on kehittänyt Pivo Wallet Oy.

Sovelluksen käyttöönoton yhteydessä, syötä käyttäjäryhmäksi 84613. Yksityiskäyttäjä syöttää sovellukseen myös luottotietonsa.

Sovelluksesta näkee vapaana olevien autojen sijainnin ja akun lataustason, ja sen avulla autojen ovet avataan ja lukitaan. Autot ovat siis avaimettomia.

Sähköauton voi vuokrata jokainen B-ajokortin omistava henkilö. Hyväksymällä sovelluksen käyttöohjeet vakuutat, että sinulla on ajo-oikeus.

Miten lataan auton?

Loviisan sähköautot ladataan Raatihuoneen tai Laivasillan pysäköintipaikoilla sijaitsevien lataustolppien avulla. Lataamiseen voit käyttää myös yleisiä sähköautojen latausasemia.

On tärkeää, että kytket auton latauspisteeseen käytön päätteeksi, niin seuraavakin asiakas saa pirteän auton käyttöönsä. Palautathan auton samaan paikkaan, mistä sen otit.

Mitä maksaa?

Auton käytöstä veloitetaan asteittain laskevan taksan mukaan. Ensimmäisen kuuden tunnin ajan tuntivuokra on 8 euroa, seitsemännestä tunnista eteenpäin 5 euroa tunti ja kolmannestatoista tunnista 3 euroa tunti. Sovelluksessa näet, mikä vuokrauksen loppusumma tulee olemaan.

Mikä Zoe?

Renault Zoen toimintamatka on 200–250 kilometriä vaihtelevassa ajossa. Toimintamatkan pituuteen vaikuttavat muun muassa ajotapa, kuormaus ja sääolosuhteet. Autossa on viisi istumapaikkaa ja automaattivaihteisto.

Loviisan kaupungin kuusi autoa ovat valkoisia, ja jokainen on koristeltu hieman eri lailla. Bongaatko kaikki?

Muistilista: Näin vuokraat sähköauton Loviisassa

 1. Lataa puhelimeesi OP Kulku -mobiilisovellus.
 2. Rekisteröidy OP Kulun käyttäjäksi, syötä käyttökoodi 84613 sekä luottotietosi.
 3. Tarkista sovelluksesta vapaiden autojen sijainti ja akun lataustaso.
 4. Varaa autosi.
 5. Avaa auton ovet sovelluksella.
 6. Irrota latauskaapeli autosta painamalla ratin vasemmalta puolelta sijaitsevaa nappia. Älä yritä irrottaa kaapelia väkisin!
 7. Irrota kaapeli lataustolpasta ja säilytä kaapelia autossa.
 8. Paina start/stop-nappia käynnistääksesi auto ja nauti ajelusta.
 9. Palauta auto samalle paikalle. Muista ottaa kaikki omat tavarasi autosta.
 10. Kytke latauskaapeli, jotta seuraavakin käyttäjä saa pirteän auton käyttöönsä.
 11. Lukitse auto ja päätä varauksesi sovelluksessa.