Kör med elbil i Lovisa!

Det är fritt fram även för invånare och turister att hyra de elbilar som används av Lovisa stads personal. Bilen tas i bruk enkelt och snabbt med hjälp av en mobilapplikation.

Sex vita bilar tejpade enligt Lovisa stads visuella utseende brummar på vägarna i Östnyland från och med fredagen den 29.6.2018. Egentligen är brummandet närmast ett tyst vinande – bilarna av modellen Renault Zoe går nämligen med el.

– Samanvändning är ett sätt att höja bilarnas användningsgrad, som är väldigt låg för bilar i genomsnitt, berättar stadsdirektör Jan D. Oker-Blom. En högre användningsgrad betyder färre bilar, en lägre miljöbelastning och lägre fasta brukskostnader.

Tack vare samanvända elbilar blir det lättare att bo i Lovisa utan att äga en bil. Enligt Oker-Blom är elbilarna även en ekonomisk fråga för staden, eftersom de förväntas minska de kostnader som uppstår av att de anställda använder egen bil i arbetet. De inkomster som fås av uthyrningsverksamheten går till att uppehålla bilarna.

Hur tar jag bilen i användning?

Bilen används med hjälp av mobilapplikationen OP Kulku, som fungerar med Android- och iOS-telefoner. Appen har utvecklats av Pivo Wallet Oy.

När du tar appen i bruk för första gången frågar den efter en användarkod. Koden är 84613. Privata användare matar även in sina kredituppgifter i appen.

Med hjälp av appen kan du se var de lediga bilarna finns och hur laddade deras batterier är. Bilens dörrar öppnas och låses med appen, så du behöver ingen nyckel.

Elbilen kan hyras av vem som helst med B-körkort. Genom att godkänna appens användarvillkor intygar du att du har körrätt.

Hur laddar jag bilen?

Elbilarna i Lovisa laddas vid laddningsstolpar på parkeringsplatserna på Rådhusets gård och vid Skeppsbron. Du kan även använda allmänna laddningsstationer för elbilar.

För att även följande kund ska få en pigg bil är det viktigt att du kopplar bilen till en laddningsstolpe när du kört färdigt. Var vänlig och returnera bilen till samma ställe du startade ifrån.

Vad kostar det?

Användningen av bilen debiteras enligt en stegvis sjunkande taxa. Under de första sex timmarna är timpriset 8 euro, från och med den sjunde timmen 5 euro och från och med den trettonde timmen 3 euro. Appen visar den totala summan för din bokning.

Zoes egenskaper

Elbilen Renault Zoe har en räckvidd på 200–250 kilometer vid omväxlande körning. Bland annat körsättet, lasten och väderförhållanden påverkar räckvidden. Bilen rymmer fem personer och den är automatväxlad.

Alla Lovisa stads sex elbilar är vita och dekorerade på lite olika sätt. Hittar du dem alla?

Kom ihåg: Så här hyr du en elbil i Lovisa

 1. Ladda ner mobilappen OP Kulku i din telefon.
 2. Registrera dig som användare i OP Kulku, ge koden 84613 och dina kredituppgifter.
 3. Kolla i appen var det finns lediga bilar och hur laddade deras batterier är.
 4. Boka din bil.
 5. Öppna bildörrarna med mobilappen.
 6. Lossa laddningskabeln från bilen med att trycka på en knapp till vänster om ratten. Försök inte lossa kabeln med våld!
 7. Lossa kabeln från laddningsstolpen och förvara kabeln i bilen.
 8. Starta bilen genom att trycka på start/stop-knappen och njut av åkturen.
 9. Returnera bilen till samma ställe. Ta med dig all personlig egendom.
 10. Koppla laddningskabeln så även följande användare får en pigg bil.
 11. Lås dörrarna och avsluta reservationen med hjälp av appen.