Harjurinteen koulun uuden osan kunnostustyöt valmistuneet

Loviisan keskustassa sijaitsevan Harjurinteen koulun uuden osan kunnostustyöt ovat valmistuneet. Alakoululaiset ja henkilökunta siirtyvät takaisin koulun tiloihin syysloman (18.–21.10.2019) jälkeen.

Vuonna 2014 valmistuneen Harjurinteen koulun uudessa osassa tehtiin laajoja kunnostustöitä viime vuodenvaihteesta lähtien. Osa töistä liittyi havaittujen rakennusvirheiden korjauksiin. Muun muassa välipohjien rakenteita purettiin ja kuivattiin. Koulun kaikkien opetustilojen, aulojen ja käytävien lattiapinnoitteet uusittiin, osittain koska rakenteista noussut kosteus oli vaurioittanut lattiamateriaalia.

– Kaikki välipohjien ontelolaattojen onteloputket tutkittiin ja niiden kosteudet mitattiin. Lattioista poistettiin vanhat liimat ja tasoitteet. Osa lattiapinnoista lämpökäsiteltiin kosteuden ja haihtuvien orgaanisten yhdisteiden (VOC) poistamiseksi, kertoo asiantuntija Tapani Moilanen Ramboll Finland Oy:stä.

Opetustilojen, ruokasalin ja pukutilojen lattiamateriaalit vaihdettiin muovimatoista polyuretaanimassapinnoitteeksi. Aula- ja käytävätilojen lattioihin vaihdettiin keraamiset laatat.

– Polyuretaanimassapinnoitteessa ei ole vesiohenteisia aineosia, jotka voisivat vaurioitua alkalisesta kosteusrasituksesta. Pinnoite kestää kosteusrasitusta huomattavasti enemmän, jolloin rakenteisiin mahdollisesti jäänyt kosteus ei vaurioita pinnoitetta samalla tavoin kuin liimattavia mattopinnoitteita. Myös keraamiset laatat kestävät mahdollista kosteusrasitusta vaurioitumatta, selvittää Tapani Moilanen.

Koulun ilmanvaihtojärjestelmään tehtiin muutoksia: ilmastoinnin säätöpeltejä lisättiin ja alakattotilojen poistoilmaventtiilejä ja alapohjan tuuletustilan ilmanvaihtojärjestelmiä muutettiin. Ilmanvaihtojärjestelmä on myös puhdistettu.

Myös kaikkien alakattolevyjen kiinnitystä vahvistettiin.

Rakennuksen kosteusarvojen seuranta jatkuu

Koulurakennuksen ulkoseiniin ja lattiarakenteisiin asennettiin kunnostuksen yhteydessä kosteusmittausantureita, joiden avulla voidaan jatkaa kosteusarvojen seurantaa. Antureita on rakennuksen lattiarakenteissa noin 70 ja seinissä noin 20.

– Koulu päätettiin ottaa käyttöön vasta syysloman jälkeen, vaikka varsinaiset korjaukset valmistuivatkin jo syyskuussa. Näin haluttiin varmistaa, että kunnostetut tilat ovat ehtineet tuulettua kunnolla, toteaa tilapäällikkö Antti Kinnunen.

Koulun henkilökunta pääsi tutustumaan vastaremontoituihin tiloihin tällä viikolla. Ensivaikutelman mukaan tilat ovat raikkaat ja puhtaat, joten odotukset ovat korkealla.

– Vuosiluokkien 0–6 saaminen saman katon alle on suuri helpotus arjen pyörittämisen osalta, vaikka vanhan puolen remontti ja vuosiluokkien 7–9 sekä lukion toiminta väistötiloissa jatkuvat. Pyrimme siihen, että toiminta sekä ennen syyslomaa että sen jälkeen on mahdollisimman normaalia suuresta muuttourakasta huolimatta, sanoo Harjurinteen koulun rehtori Laura Tenhunen.