Itsenäisyyspäivä Loviisassa 6.12.2022

Itsenäisyyspäivää vietetään Loviisassa 6.12.2022 perinteisesti itsenäisyyspäivän juhlalla Seurahuoneella kello 14. Kunniakäyntejä sankarihaudoilla ja jumalanpalveluksia järjestetään eri puolilla Loviisaa.

Kunniakäynnit sankarihaudoilla

Itsenäisyyspäivän vietto alkaa kunniakäynneillä sankarihaudoilla Loviisan eri hautausmailla. Loviisan uudella hautausmaalla seppeleiden lasku on kello 9.30, jonka jälkeen alkaa sanajumalanpalvelus Loviisan kappelissa kello 10. Myös Sävträskissä kunniakäynti alkaa kello 9.30 ja sen jälkeen seuraa messu kappelissa kello 10. Pernajassa ja Ruotsinpyhtäällä messut alkavat kello 10, jonka jälkeen lasketaan seppeleet sankarihaudoilla. Ruotsinpyhtäällä esiintyvät myös Ruotsinpyhtään Työväen Mieslaulajat. Kaikki jumalanpalvelukset ovat kaksikielisiä. Seppeltenlaskujen järjestelyistä vastaavat Agricolan seurakunnat, Loviisan kaupunki sekä paikalliset veteraanijärjestöt.

Itsenäisyyspäivän juhla

Loviisan kaupungin itsenäisyyspäivän juhla alkaa Seurahuoneella kello 14. Juhlaa vietetään perinteisesti musiikin, puheiden ja kahvitarjoilun merkeissä.  Juhlaan on vapaa pääsy. Lämpimästi tervetuloa!

Ohjelmassa
Musiikkia: Loviisan soittokunta, joht. Johan Halmén
Tervetuliaissanat: kaupunginvaltuuston pj Otto Andersson
Juhlapuhe: päätoimittaja Stefan Holmström – Mitä itsenäisyyspäivä merkitsee nuorille
Musiikkia: Ossi Ylitalo, piano
Vuoden kulttuuripalkinnon jako
Kahvitarjoilu

Musiikkiohjelmasta vastaa Loviisan soittokunta, joka esittää perinteistä suomalaista musiikkia Johan Halménin johdolla. Juhlassa esiintyy myös Loviisan Koskenkylästä kotoisin oleva nuori pianisti Ossi Ylitalo (s. 2005). Ossi Ylitalo on monipuolisesti suuntautunut musiikintekijä ja tuottelias ja lahjakas improvisoija ja hän esittää itsenäisyyspäivän juhlassa kaksi omaa sävellystään: Prelude ”Euforia” – Alkusoitto ja Nocturno – Yön säveliä. Ossi opiskelee tällä hetkellä Sibelius-lukion toisella vuosikurssilla Helsingissä sekä pianonsoittoa ja sävellystä Porvoonseudun musiikkiopiston Loviisan toimipisteessä.

Ennen kahvitarjoilua hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja Thomas Rosenberg jakaa vuoden 2022 kulttuuripalkinnon. Kulttuuripalkinto myönnetään henkilölle tai yhteisölle joka on vaikuttanut erityisen merkittävästi Loviisan kulttuurielämään.

Itsenäisyyspäivän järjestelyistä vastaa Loviisan kaupungin kulttuuripalvelut.