Itsenäisyyspäivä Loviisassa 6.12.2023

Itsenäisyyspäivää vietetään Loviisassa 6.12.2023 perinteisesti itsenäisyyspäivän juhlalla Seurahuoneella kello 14. Kunniakäyntejä sankarihaudoilla ja jumalanpalveluksia järjestetään aamupäivän aikana eri puolilla Loviisaa.

Loviisan uudella hautausmaalla seppeleiden lasku on kello 9.30, jonka jälkeen alkaa messu Loviisan siunauskappelissa kello 10. Myös Liljendalissa kunniakäynti alkaa kello 9.30 ja sen jälkeen seuraa messu Sävträskin kappelissa kello 10. Pernajassa Pitäjäntuvassa ja Ruotsinpyhtäällä kirkossa vietetään messuja kello 10 ja seppeleet lasketaan sankarihaudoilla messujen jälkeen.

Kaikki jumalanpalvelukset ovat kaksikielisiä. Seppeltenlaskujen järjestelyistä vastaavat Agricolan seurakunnat, Loviisan kaupunki sekä paikalliset veteraanijärjestöt. 

Itsenäisyyspäivän juhla

Loviisan kaupungin itsenäisyyspäivän juhla alkaa kello 14 Seurahuoneella ja sitä vietetään perinteisesti puheiden, musiikin ja kahvitarjoilun merkeissä.  Juhlassa jaetaan myös Loviisan kulttuuripalkinto 2023.

Juhlan musiikkiohjelman aloittaa Senior Brass soittamalla Fredrik Paciuksen sävellyksen Hymni Suomelle, jonka jälkeen kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom pitää puheen otsikolla Rajoja – gränser.

Tänä vuonna Loviisan kaupungin itsenäisyyspäivän juhlassa esiintyy Suomen eturiviin kuuluva 30-henkinen Philomela-kuoro, joka on vuosien saatossa voittanut useita kilpailuja ja kiertänyt ympäri maailmaa. Kuoro on myös esiintynyt Presidentinlinnassa itsenäisyyspäivänä. Konsertissa saamme kuulla muun muassa Tellu Turkan Tuulet, Mia Makaroffin säveltämä ja J.L. Runebergin sanoittama Hvem styrde hit. Konsertti loppuu  J. Sibeliuksen Finlandiaan. Philomela-kuoron perusti  Marjukka Riihimäki vuonna 1984 ja hän toimi kuoron taiteellisena johtajana aina vuoteen 2022 saakka. Loviisassa kuoroa johtaa Jennifer Moir.

Ennen kahvitarjoilua kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Thomas Rosenberg jakaa vuoden 2023 kulttuuripalkinnon. Kulttuuripalkinto myönnetään henkilölle tai yhteisölle joka on vaikuttanut erityisen merkittävästi Loviisan kulttuurielämään.

Juhlaan on vapaa pääsy. Suurten ansio- ja kunniamerkkien käyttö on toivottavaa. 

Itsenäisyyspäivän juhlan järjestelyistä vastaa Loviisan kaupungin kulttuuripalvelut.