Kansallinen veteraanipäivä Loviisassa ja kaupungin tervehdys veteraaneille 27.4.2021 

Raatihuoneen tornissa Suomen lippu Finska flagga i Rådhustornet

Kansallisena veteraanipäivänä tiistaina 27.4.2021 kaikkia Loviisan veteraaneja ja lottia muistetaan kukkalähetyksellä ja kiitoskirjeellä. Paikallisten sotaveteraanijärjestöjen edustajat toimittavat kukkalähetykset yhteistyössä Loviisan kaupungin ja nuorisovaltuuston kanssa. Loviisassa on 19 veteraania ja lottaa.  

Koronavirusepidemian takia perinteistä veteraanipäivän juhlaa ei voida järjestää. Veteraanipäivän teemana on tänä vuonna ”Ihmisten välillä hyvä tahto”.  

Loviisan kaupungin tervehdys kansallisena veteraanipäivänä 2021  

Arvoisat sotaveteraanit, lotat ja kaikki loviisalaiset

Pandemian nyt jatkuttua yli vuoden ajan vietämme jälleen kansallista veteraanipäivää. Viime vuonna veteraanipäivän juhlallisuudet peruttiin, mutta tänä vuonna haluamme kunnioittaa teitä tällä kaupungin tervehdyksellä.

Meillä on takanamme raskas vuosi, jonka monet rajoitukset koettelivat ikääntyneitä erityisen kovasti. Rajoitusten on jatkuttava vielä jonkin aikaa, mutta uskallamme toivoa ja uskoa, että olemme menossa kohti valoisampia aikoja ja että tilanne alkaa helpottua.

Kansallista veteraanipäivää vietetään sotaveteraanien kunnioittamiseksi sekä osoittamaan heille arvostusta ja kiitollisuutta kaikista ponnisteluista ja uhrauksista maamme puolesta sotien 1939–1945 aikana. Kyseiset sukupolvet, naiset ja nuoret mukaan lukien, kantoivat harteillaan vastuun siitä, että maamme selviytyi sodista, ja heillä on ollut kaikista suurin merkitys nykyisen Suomemme luomisessa.

Heidän kauttaan me nuoremmat sukupolvet olemme oppineet muun muassa johtamisesta, veljeydestä ja rohkeudesta. Olemme oppineet arvostamaan isiemme uhrauksia maamme ja kansamme puolesta. Meillä on ollut mahdollisuus elää vapaassa maassa koko elämämme ajan. Niiden kauhujen ja ahdistuksen lisäksi, joiden kanssa ihmiset joutuivat elämään, sodanaikaisten sukupolvien tekemä uhraus oli ennenkuulumaton. Voimme nykypäivänä vain kuvitella, mitä yksittäiset ihmiset joutuivatkaan kokemaan. Sotilaille, lotille ja kotirintaman väelle oli ominaista muiden auttaminen, vastuun kantaminen ja yhteen hiileen puhaltaminen.

Suomea puolustavat vain suomalaiset, eikä itsenäisyys ole itsestäänselvyys. Ei ollut itsestään selvää, että Suomi itsenäistyisi viime vuosisadan alussa, eikä ollut itsestään selvää, että itsenäisyys pystyttäisiin säilyttämään vuosina 1939–1945. Olemme suuren kiitoksen velkaa niin viimeisille eläville kuin myös kaikille jo edesmenneille sotaveteraaneillemme!

Näinä merkillisinä aikoina on hyvä muistaa, että asiat ovat olleet paljon pahemminkin. Täten minä ja Loviisan kaupunki haluamme toivottaa teille jaksamista ja iloista mieltä ottaa vastaan niin tulevia haasteita kuin mahdollisuuksiakin – Suomihan on kuitenkin tutkimusten mukaan maailman onnellisin maa, ja asummehan kaupunkimme sloganin mukaan Suomen parhaassa pikkukaupungissa. Näinä poikkeuksellisina aikoina tätä kelpaa sanoa ääneen ja toistaa.

Tom Liljestrand

kaupunginhallituksen puheenjohtaja, majuri (res.)