Kasvisruoka kouluissa sekä varhaiskasvatuksen asiakasmaksut kasvatus- ja sivistyslautakunnassa 1.3.2022

Loviisan kasvatus- ja sivistyslautakunnan kokouksessa 1.3.2022 käsitellään muun muassa valtuustoaloitetta kasvisruuasta kouluissa sekä varhaiskasvatuksen asiakasmaksuja.

Koulujen kasvisruoka

Kasvatus- ja sivistyslautakunta ottaa omalta osaltaan kantaa valtuustoaloitteeseen, jossa esitetään, että Loviisan kouluissa alettaisiin tarjota kahta pääruokavaihtoehtoa, joista toinen olisi aina kasvisruokaa. Kasvisruoan tulisi myös olla linjastossa ensimmäisenä. Lisäksi kaikille valittavana juomavaihtoehtona olisi hyvä olla vitaminoitu kasvijuoma.

Ruokapalvelupäällikön mukaan tällä hetkellä kouluissa ne oppilaat voivat valita kasvisruokavaihtoehdon, joiden huoltajat ovat ilmoittaneet lapsensa kasvisruokatoiveesta. Huoltajat voivat ilmoittaa koulun palvelukeittiölle kasvisruokailevasta lapsesta, jolloin kasvisruokavaihtoehto lisätään kyseisen koulun palvelukeittiön ruokatarjontaan. Tällä hetkellä kasvijuomaa ei ole tarjolla kaikille vaan vain maidotonta ruokavaliota tarvitseville.

Ehdotuksena on, että kasvisruokavaihtoehdon ja kasvijuoman lisäämistä linjastoon suunnitellaan vuoden 2022 aikana ja kasvisruokavaihtoehto ja kasvijuoma sisällytetään vuoden 2023 kasvatus- ja sivistyslautakunnan talousarvioehdotukseen. Koulujen kiertävä ruokalista suunniteltaisiin yhdessä oppilaskuntien edustajien kanssa.

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen indeksitarkistukset tehdään kahden vuoden välein. Elokuun 2022 alusta tehtävän indeksitarkastuksen myötä varhaiskasvatuksesta perittävä enimmäismaksu on nuorimman lapsen osalta 295 euroa kuukaudessa ja alin perittävä maksupäätös on 28 euroa.

Kasvatus- ja sivistyslautakunnan esityslista 1.3.2022