Kaupungille lahjoitettuja vanhoja omenapuulajikkeita istutettiin Komendantintalon ympäristöön

Pomologi Gun-Brirtt Husberg Pomolog Gun-Britt Husberg

Loviisan kaupungin museon ympäristöön on rakentumassa historiallinen omenatarha pomologi Gun-Britt Husbergin ja puutarhahistorioitsija Nina Edgren-Henrichsonin aloitteesta. Omenatarhan lajikkeet ovat peräisin Loviisan seudulla 1800-luvulla viljellyistä omenapuista.

Pomologi Gun-Britt Husberg

Pomologi Gun-Britt Husberg on jo vuosien ajan kerännyt vanhoja omenalajikkeita, joita kasvaa Loviisan ja Lapinjärven puutarhoissa. Nyt hän on lahjoittanut Loviisan kaupungille omenapuita, jotka polveutuvat näistä lajikkeista. Husberg on tuottanut uusia omenapuuntaimia ymppäämällä vanhoja lajikkeita runkoihin.

Kaupunki sai lahjaksi kahdeksan uutta omenapuuta Komendantin puutarhaan Loviisan kaupungin museon edustalle. Lisäksi 20 puuta istutettiin juhannusviikolla uudeksi omenapuukujaksi museon puiston ja Generalshagens skolan välille.

– Vanhat omenapuut ovat osa kaupungin kulttuuriperintöä ja sopivat mielestämme hyvin juuri museon läheisyyteen, sanoo puutarhahistorioitsija Nina Edgren-Henrichson.

Loviisan kaupungin puolelta yhteistyössä mukana ovat olleet puisto-osasto ja kaupunginmuseo.

– Näitä lajikkeita ei ole myytävänä puutarhamyymälöissä, vaan kyse on ainutlaatuisesta lahjoituksesta, iloitsee kaupunginpuutarhuri Mona Bäckman.

Lisätietoja: kaupunginpuutarhuri Mona Bäckman, puh. 0440 555 468, ja museointendentti Ulrika Rosendahl, puh. 040 587 4825