Gamla äppelträdssorter som donerats staden planterades i omgivningen av Kommendantshuset

Pomologi Gun-Brirtt Husberg Pomolog Gun-Britt Husberg

I omgivningen av Lovisa stads museum växer det upp en historisk äppelträdgård på initiativ av Gun-Britt Husberg och trädgårdshistoriker Nina Edgren-Henrichson. Äppelträdgårdens sorter härstammar från äppelträd som odlades i Lovisa med omnejd under 1800-talet.

Pomolog Gun-Britt Husberg

Pomolog Gun-Britt Husberg har redan under många år samlat på gamla äppelsorter som växer i trädgårdar runtom i Lovisa och Lappträsk. Nu har hon donerat äppelträd som härstammar från dessa sorter till Lovisa stad. Husberg har producerat nya äppelträdsplantor genom att ympa in gamla sorter på basstammar.

Staden fick åtta nya äppelträd till Kommendantens trädgård belägen framför Lovisa stads museum. Under midsommarveckan planterades ytterligare 20 träd till en äppelträdsallé mellan museets park och Generalshagens skola.

– Gamla äppelträd är en del av stadens kulturarv och vi tycker de passar väl att växa just i närheten av museet, säger trädgårdshistoriker Nina Edgren-Henrichson.

Parkavdelningen och stadsmuseet har från Lovisa stad deltagit i samarbetet.

– Dessa sorter finns inte till salu i trädgårdsbutiker, utan det är frågan om en enastående donation, gläder sig stadsträdgårdsmästare Mona Bäckman.

Mer information: stadsträdgårdsmästare Mona Bäckman, tfn 0440 555 468, och museiintendent Ulrika Rosendahl, tfn 040 587 4825.