Kaupungin kesämökkitonttien vuokrasopimukset päättyvät – nykyisille vuokralaisille on tarjolla useita eri vaihtoehtoja

Loviisan kaupunki ei enää uusi vuokraamiensa kesämökkitonttien sopimuksia 30 vuodeksi, vaan tontit laitetaan ensisijaisesti myyntiin. Kaupunginhallitus päätti asiasta maanantaina 23.3.2020.

Vuokralaisille on tarjolla erilaisia vaihtoehtoja vuokraamiensa tonttien suhteen. Kaupunki lähettää kaikille vuokralaisille asiasta kirjeen, jossa kerrotaan tarkemmin eri vaihtoehdoista ja jatkomenettelystä. Vastauksia pyydetään mahdollisimman pian, viimeistään kuitenkin vuoden 2021 loppuun mennessä. Kaupunginhallitus käsittelee ja hyväksyy jokaisen kaupan erikseen.

Kaikkiaan kaupunki omistaa ja vuokraa lähes 200 kesämökkitonttia. Vuokrasopimukset on tehty siten, että ne päättyvät 31.12.2022. Uusia 30 vuoden vuokrasopimuksia ei laadita, mutta niille tonteille, joita ei sijainnin vuoksi myydä, tarjotaan uusia vuokrasopimuksia.

Tontteja, joiden vuokraajille tarjotaan uusia viiden vuoden vuokrasopimuksia sijaitsevat pääosin Valkon ja Harmaakallion osayleiskaava-alueella, jossa kaava ei vielä ole valmis sekä Pärombottenin alueella, joka osayleiskaavan mukaisesti pitäisi suunnitella asuinalueeksi. Lisäksi on joitakin tontteja, jotka sijaitsevat esimerkiksi virkistysalueella, pienvenesatama-alueella ja metsätaloudelle kaavoitetulla saarella.

Kolmelle ydinvoimalan suojavyöhykkeellä sijaitsevalle tontille tarjotaan uusia 30 vuoden sopimuksia tietyin ehdoin.

Kaikkien muiden eli myytävien tonttien nykyisille vuokraajille tarjotaan neljää vaihtoehtoa. Niiden mukaan vuokralainen voi muun muassa lunastaa tontin kaupungilta itselleen vahvistetun hinnoittelun mukaisesti tai ilmoittaa kaupungille, että vuokrasopimus päättyy sovitusti ja kaupunki lunastaa tontin rakennukset. Vuokralaisen on myös mahdollista myydä itse mökkinsä samalla kun kaupunki myy tontin kolmannelle osapuolelle tai vuokralainen voi solmia vuokrasopimuksen 10 vuodeksi vuosivuokralla, joka vastaa viittä prosenttia tontin vahvistetun hinnoittelun mukaisesta hinnasta.