Kaupunginjohtajan uudenvuodentervehdys loviisalaisille

Jan D. Oker-Blom

Hyvät loviisalaiset!

On jälleen aika muistella lopuillaan olevaa vuotta ja siirtää katse pian alkavaan uuteen vuoteen. Takanamme on raskas vuosi, jonka aikana niin työelämäämme kuin vapaa-aikaamme rajoitettiin monin tavoin. Piispamme Teemu Laajasalo kirjoittaa hiippakuntansa kunnan- ja kaupunginjohtajille lähettämässään joulukirjeessä vankilasta, jota koronavirus on merkinnyt. Piispa ilmaisee toiveen siitä, että korona-ajan rajoittama elinpiirimme on pehmentänyt sydämiämme ja lisännyt ymmärrystä niitä kanssaihmisiä kohtaan, joilla jopa ilman pandemiaa on heikot siteet muihin ihmisiin ja jotka kärsivät erilaisista rajoituksista elämässään.

Uskon, että me kaikki olemme oppineet tänä vuonna arvostamaan enemmän sitä mitä meillä on. Moni meistä näkee uusin silmin hienon mahdollisuutemme liikkua ja matkustaa Suomessa tai kotikunnassa, seurustella lähimpiemme kanssa, oman terveyden ja toimivan yhteiskunnan tärkeyden.

Loviisan kaupungin 275 vuoden aikana on ollut pahempia kriisejä ja rankempia vuosia kuin tämä, mutta koronavirus teki tästä vuodesta huonoimman pitkään aikaan. Nyt meidän on uskallettava toivoa ja uskoa, että ensi vuodesta tulee parempi. Monet seikat osoittavat siihen suuntaan, että pahin on ohitse. Olemme myös oppineet ja tottuneet elämään tämän pandemian kanssa. Loviisassa olemme lisäksi selvinneet Suomen tasolla keskivertoa paremmin, ja Suomi on yksi niistä maista, jotka ovat maailmanlaajuisesti selvinneet parhaiten tästä kriisistä. Pitkän historiamme ja kaukokatseisuutemme ansiosta ymmärrämme, ettei tämä kriisi ole viimeinen. Mutta jokaisen voitetun kriisin myötä olemme paremmin varustettuja seuraavan kriisin kohtaamiseen.

Itse suhtaudun optimistisesti vuoteen 2021, ja haluankin levittää tätä tunnetta ja käsitystä eteenpäin. Kun ahkerat ja itsepintaiset suomalaiset omistautuvat jonkin asian järjestämiseen, rakentamiseen tai voittamiseen, sillä on usein hyvät mahdollisuudet onnistua. Toivotan teille kaikille voimia ja positiivisuutta ottaa vastaan niin haasteita kuin mahdollisuuksia tulevana vuonna – asummehan Suomen parhaassa pikkukaupungissa. Se on iskulause, josta olemme näinä poikkeusaikoina saaneet lisää näyttöä ja joka on toistamisen arvoinen.

Antakaa alkavalle uudelle vuodelle mahdollisuus viettämällä uusivuosi vastuullisesti, pienessä seurueessa ja viihdettä etänä seuraten. Toivotan kaikille loviisalaisille oikein hyvää vuotta 2021!

Jan D. Oker-Blom
kaupunginjohtaja