Kaupunginjohtajan uudenvuodentervehdys

Jan D. Oker-Blom

Hyvät loviisalaiset!
Vuosi on loppusuoralla, ja suuntaamme katsetta pikkuhiljaa kohti vuotta 2022. Odotamme innolla hieman helpompaa, iloisempaa ja parempaa vuotta, jonka toivon ja uskon merkitsevän meitä kurittaneen pandemian loppua.

Muistankin, että myös viime vuoden tervehdyksessä veikkasin, että mennyt vuosi olisi viimeinen koronavirusvuosi. Vaikka veikkaukseni ei osunut ihan kohdalleen ja koronavirus kummittelee vielä seuranamme ainakin alkuvuonna 2022, uskallan toivoa samaa – että tuleva vuosi on viimeinen poikkeusvuosi.

Toisesta näkökulmasta vuoden 2022 voidaan toki sanoa olevan myös viimeinen tavallinen vuosi. Jo tammikuussa äänestämme aluevaaleissa, ja vuodesta 2023 eteenpäin hyvinvointialue huolehtii sosiaali- ja terveydenhuollosta. Sen jälkeen kunnan toimintaan kuuluvat ennen kaikkea sivistys ja infrastruktuuri. 2023 on sopivasti myös se vuosi, jolloin Suomen Asuntomessut järjestetään Loviisassa. Messuilla luomme kilpailukykyä ja kasvua infrastruktuurihankkeen avulla, joka on Loviisassa suurin pitkään aikaan.

Mennyt vuosi on ollut monille raskas, mutta olen kiitollinen siitä, että pandemia on ylipäätään vaikuttanut Loviisan elämään vähemmän kuin monissa muissa kaupungeissa ja kulunut vuosi on jopa tarjonnut useita valonpilkahduksia. Kaupungin talous on kehittynyt suotuisaan suuntaan, kun taas yrittäjyys ja työpaikkojen määrä on lisääntynyt.

Tässä haluan viljellä tuttua ilmausta ”elämä on paikallista”. Tuntuu hyvältä, kun yhdistyksemme ovat aktiivisia ja asukkaamme osallistuvat aktiivisesti kaupungin järjestämiin kyläiltoihin. Lisäksi on hienoa, että kiinnostus paikallisten tuotteiden ostamiseen, työntekoon Loviisassa (tarvittaessa etänä) ja paikallisesta luonnosta ja kulttuurista nauttimiseen on lisääntynyt. On kiintoisaa, että maailmanlaajuinen internet vaikuttaa edesauttavan näitä paikallista elämää suosivia liikkeitä.

Selvisimme vuodesta 2021, koska pidimme yhtä samalla, kun noudatimme kokoontumisrajoituksia. Pikkukaupunkielämästä kuoriutui esiin uudenlaisia hyötyjä.

Toivotan kaikille loviisalaisille läheisineen oikein hyvää ja toiveikasta vuotta 2022!

Jan D. Oker-Blom
kaupunginjohtaja