Kaupunginjohtajan viesti asukkaille

Arvoisat Loviisan asukkaat!
Varmastikaan useimmat meistä eivät olisi voineet koskaan edes kuvitella, että koemme poikkeustilan, jolloin koulut on suljettu, ihmisten väliset kokoontumiset on rajattu ja koko taloudellinen perustamme huojuu. Olisi valheellista väittää kaiken olevan pian kunnossa. Vaikka poikkeustila päättyy 13. huhtikuuta, talouden elpyminen tulee kestämään useita vuosia.

Toivon voivamme muutaman kuukauden päästä nähdä, että pahin on ohi ja että ajanjakso opetti meitä tai jätti jälkeensä jotain myönteistä. Tämä voi tarjota mahdollisuuksia Loviisan kaltaiselle paikkakunnalle ja kaupungille. Mainitsen tässä mielelläni joitain esimerkkejä. Voi olla turvallisempaa asua pienemmällä paikkakunnalla, jossa on vähemmän ihmisiä. Vieraan viruksen tartuntariski on pienempi ja yhteisöllisyys on voimakkaampaa. Lisäksi voi olla, että arvostamme paikallisia ja lähellä olevia hyviä asioitamme aiempaa enemmän. Konkreettisesti näyttää todennäköisesti myös siltä, että ensi kesänä vietämme enemmän mökkilomia ja matkailemme enemmän Suomen sisällä kuin mitä lennämme ulkomaille. Tämän pitäisi suosia Loviisan kaltaisia paikkakuntia. Mutta ennen kaikkea toivon, että nyt läpikäymämme ajat voivat olla ratkaisevan tärkeitä sen suhteen, miten suhtaudumme etätyöhön. Ehkä alamme pian enenevässä määrin työskentelemään etänä kaikkien muidenkin etujen saavuttamiseksi kuin ainoastaan virusten leviämisen estämiseksi. Se on ehdottomasti jotain, mikä suosii Loviisaa.

Kiitos kaikille teille, jotka nyt raadatte kahden edestä, kaikille teille, jotka osallistutte maksamiseen tavalla tai toisella, ja kaikille teille, jotka eri tavoin autatte lähimmäisiänne. Loviisassa olemme jälleen nähneet väkevää yhteenkuuluvuuden tunnetta. Autamme toisiamme ostoksilla, kotitöissä ja hoidossa. Samalla kun tapaamme vähemmän, olemme enemmän yhteydessä ystäviin, tuttaviin ja yksinäisiin ihmisiin. Kuten tasavallan presidentti sanoi – fyysistä etäisyyttä tulisi nyt kompensoida henkisellä läheisyydellä. Kaikki osoittaa, että selviydymme tästä kriisistä. Kriisitietoisuus on olemassa, vastuuta otetaan paljon ja kaikki tekevät parhaansa. Haluan tässä yhteydessä myös rohkaista kaikkia ostamaan niin paikallisia tuotteita kuin palveluitakin! Se on ainoa tapa taata elintärkeä paikallinen palvelutarjonta tulevaisuudessa, ja nyt se on kaiken lisäksi turvallisempi vaihtoehto.

Kaupungin johto ja hallinto ovat tavoitettavissa kuten aiemminkin, haluamme toivottaa teille toiveikasta ja lämmintä kevättä!

Kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom