Kokeilu parantaa kylien liikkumispalveluita

Porvoon ja Loviisan kaupungit käynnistävät loppuvuodesta uuden palvelun, joka parantaa kylien ja haja-asutusalueiden liikkumispalveluita ja vähentää samalla yksityisautojen käyttämisen tarvetta. Kaupungit kokeilevat palvelua, joka yhdistelee joukkoliikenne- ja taksikyytejä kännykkäsovelluksen avulla. Uusi palvelu otetaan käyttöön vuoden 2018 loppupuolella. Uuden palvelun mahdollistaa kokeilu, jota Sitra rahoittaa.

– Porvoo aikoo kokeilla uutta palvelua pohjoisissa kylissä arkisin ilta-aikaan, kun nykyinen joukkoliikenne ei mahdollista iltamenoissa ja harrastuksissa käymistä, kertoo liikenneinsinööri Hanna-Linna Varis Porvoon kaupungilta.

– Loviisa testaa kylien ja keskustan välisiä yhteyksiä sekä Helsingin ja Kotkan välillä kulkevien bussien liityntäyhteyksiä, jatkaa kehittämisjohtaja Sten Frondén Loviisan kaupungilta.

Taustalla Sitran rahoittama kokeiluhanke

Porvoon ja Loviisan kokeilu on osa Sitran vetämän alueellisen liikkumisen palveluiden kehityshanketta. Hankkeessa kokeillaan uusia tapoja järjestää liikkumisen palveluita harvemmin asutuilla alueilla. Kokeilussa yhdistetään yhteiskunnan tukemia kuljetuksia ja yksityishenkilöiden liikkumistarpeita.

Itäisen Uudenmaan lisäksi kokeiluja on Etelä-Savossa ja Pirkanmaalla. Kokeiltavaksi voi tulla esimerkiksi, voisiko kunnan tukemaan sote-kyytiin myydä samaan autoon paikkoja itse maksaville matkustajille. Tavoitteena on samalla myös vähentää liikenteen päästöjä ja kustannuksia sekä luoda ensimmäisiä kiertotalouden mukaisia liikennepalveluja.

Sitra ja hankkeessa mukana olevat yritykset kehittävät uudenlaisen teknologia-alustan, johon kaikki alueen liikkumis- ja välityspalveluntarjoajat voivat liittyä. Pilottialueet testaavat alustan avulla uudenlaisia liikkumispalveluita. Näin erilaiset liikenteen palvelut julkisista kyydeistä takseihin ja jaettuihin kyyteihin ovat paremmin erilaisten käyttäjäryhmien saatavilla – tilattavissa ja maksettavissa myös mobiilisti.

Kyläkyyti vai Landekyyti – keksi nimi palvelulle

Porvoon ja Loviisan kaupungit etsivät nyt nimeä uudelle palvelulle kyselyllä, joka toteutetaan Team Porvoo ja Morjens Loviisa -älypuhelinsovelluksilla.

Sovellukset voi ladata omaan Android-puhelimeen Google Play -kaupasta ja iPhoneen Applen App Storesta.

Maksuttoman sovelluksen älypuhelimeensa lataavat asukkaat pääsevät pikakyselyjen kautta vaikuttamaan kaupunkien kehittämiseen. Samalla he kuulevat myös kaupungin ajankohtaisista asioista.

Lisätietoja:

• Projektipäällikkö Arto Varis, puh. 050 526 2898, Posintra Oy, arto.varis@posintra.fi
• Liikenneinsinööri Hanna Linna-Varis, Porvoon kaupunki, puh. puh. 040 5290 278, hanna-linna.varis@porvoo.fi
• Kehittämisjohtaja Sten Frondén, Loviisan kaupunki, puh. 040 559 5525, sten.fronden@loviisa.fi
• Kiertotalouden asiantuntija Heikki Sorasahi, Sitra, 040 572 9512, heikki.sorasahi@sitra.fi

Lisätietoa hankkeesta Sitran verkkopalvelussa:

• Hankekuvaus https://www.sitra.fi/hankkeet/julkiset-ja-yksityiset-liikkumispalvelut-samalle-tarjottimelle/#mista-on-kyse
• Artikkeli kokeilusta https://www.sitra.fi/uutiset/kolmen-alueen-uudet-liikkumiskokeilut-valjastavat-julkiset-kyydit-tehokkaampaan-kayttoon/