Kouluruokakyselyn tulokset: ”Kouluruoka on ihan jees” – pinaattiletut halutaan takaisin, vähemmän puuroja ja keittoja

Loviisan koulujen oppilailta, opiskelijoilta ja henkilökunnalta kysyttiin ennen hiihtolomaa mielipiteitä kouluruoasta ja kouluruokailusta. Yli kaksi kolmasosaa vastaajista ilmoitti olevansa tyytyväinen kouluissa tarjottuun ruokaan.

Kouluruokakyselyyn saatiin vastauksia kaikkiaan vajaa tuhat, eli 965 kappaletta. Kyselyn luonteesta johtuen osa vastaajista saattoi antaa vastauksensa useampaan kertaan, eivätkä kaikki vastanneet kaikkiin kysymyksiin, mutta Loviisan kaupungin ruokapalvelupäällikkö Annika Kuusimurto on tyytyväinen kyselyn vastausprosenttiin. Se, mikä häntä ilahduttaa erityisesti, on tyytyväisten ruokailijoiden osuus, 49 prosenttia vastaajista. Erittäin tyytyväisiä kouluruokailuun oli vastaajista 15 prosenttia, eli noin 140.

Kyselyssä vastaajat saivat esittää nykyisestä lounaslistasta poistettavaksi sellaisia ruokalajeja joita ei koettu maistuviksi. Poistettaviksi ruokalajeiksi ehdotettiin eniten puuroja ja keittoja, kuten kermainen kalkkunakeitto ja hernekeitto. Monet vastaajista kokivat, että puuro- ja keittopäiviä oli kuukaudessa liikaa, etenkin jos ne osuivat peräkkäisille päiville. Monet eivät myöskään kokeneet, että puurot olivat riittävän täyttäviä, jotta oppilaat ja aikuiset jaksaisivat koko päivän.

Viidesosa vastaajista hylkäisi Karibian kasvispihvin koulun lounaslistalta. Tarhurin makaronilaatikko ei myöskään kuulunut suosikkeihin. Annika Kuusimurrolle poistettavaksi ehdotetut ruokalajit eivät tulleet yllätyksenä.

– Seuraamme ruokien menekkiä kouluissa, ja sen perusteella valitaan tietyt ruoat listalle. Puuropäivinä menekki on suuri, joten se yllätti, että puurot eivät kuulu suosikkeihin. Puuropäivänä meillä on täydennyksenä leikkelettä ja tuorepalaa. Hernekeitosta sen verran, että se on meillä ollut jo monen vuoden ajan listalla vain talviaikaan.

Kuusimurto kertoo, että ruokalistat suunnitellaan siten, että listassa on kouluruokailusuositusten mukaan vaihdellen keittoja, pääruokakastikkeita, vuokaruokia, puuroja ja kappaleruokia. Hän hyödyntää kyselyn vastauksia suunnitellessaan ensi lukuvuoden ruokalistoja.

Kyselyssä sai myös esittää toiveita tulevista ruokalajeista. Toiveiden tynnyri oli moninainen, mutta ylitse muiden nousi vanha klassikko – pinaattiletut.

– Pinaattiletut poistettiin listalta siksi että saataisiin jokin uusi kasvisruoka listalle, jotta koululaiset pääsisivät tutustumaan uusiin kasvisruokiin. On haastavaa löytää koululaisille maistuvia kasvisruokia.

Vastaajien toiveista löytyi perinteisten pizzan, hampurilaisten ja ranskalaisten lisäksi myös esimerkiksi lohta eri muodoissa, kinkkukiusausta, silakkapihvejä, erilaisia pastoja, nuudeleita ja kalapuikkoja.

– Kyselyn tulosten myötä vaihdan Karibian kasvispihvin tilalle pinaattiletut takaisin. Myös kalkkunakeiton reseptiä kehitellään. Ehkä keitto maistuisi paremmin, jos liemi olisi kirkas. Testaamme myös, jos vaikka jokin nuudelivuoka nousisi syksyllä listalle.

Annika Kuusimurto kertoo myös, että pandemiatilanteen salliessa toukokuussa kouluissa pidetään toiveruokapäivä, jolloin tarjolla on pinaattilettuja.

Monet vastaajat kokivat koulunsa ruokailutilan ahtaaksi ja meluisaksi, mikä teki ruokailutilanteen epämiellyttäväksi sen sijaan, että se olisi päivän rentouttavin hetki. Ahtaus ahdisti etenkin näin koronaviruspandemian aikana. Vastauksissa toivottiin myös enemmän aikaa ruokailulle sekä mahdollisuutta annostella ruokaa itse. Monille ruokailu oli kuitenkin koulupäivän paras hetki. Reilusti yli kaksi kolmasosaa vastaajista (71 %) oli tyytyväinen koulunsa ruokalahenkilökuntaan ja saamaansa asiakaspalveluun. Kyselyyn vastattiin lähes kaikista Loviisan kouluista. Suurin osa edusti Harjurinteen koulua, toiseksi eniten vastauksia tuli Generalshagens skolasta.