Skolmatenkätens resultat: ”Skolmaten är helt jees” – man vill ha spenatplättarna tillbaka och inte så mycket grötar och soppor

Eleverna, studerandena och personalen i skolorna i Lovisa frågades före sportlovet om deras åsikter vad gäller skolmaten och måltiderna. Över två tredjedelar av dem som svarade berättade att de var belåtna med maten som serveras i skolan.

Totalt inlämnades knappa tusen svar, det vill säga 965 stycken. På grund av enkätens karaktär kunde en del av svararna ge sina svar flera gånger, och alla svarade inte på alla frågor, men Lovisa stads kostserviceschef Annika Kuusimurto är nöjd med svarsprocenten i enkäten. Det som särskilt gläder henne är andelen belåtna svarare, 49 procent av de tillfrågade. 15 procent av dem som svarat, eller cirka 140, var mycket belåten med skolmåltiderna.

I enkäten kunde man föreslå att rätter som inte upplevdes som goda skulle tas bort från den nuvarande lunchlistan. Allra flesta rätter som föreslogs att skulle slopas var grötar och soppor, så som kalkonsoppan och ärtsoppan. Många av dem som svarade ansåg att det fanns för många gröt- och soppdagar per månad, särskilt om de inföll på varandra följande dagar. Många upplevde inte heller att grötarna var tillräckligt fyllande för att eleverna och de vuxna skulle orka hela dagen.

En femtedel av dem som svarade skulle lämna bort Caribbean grönsaksbiff från skolans lunchlista. Den vegetariska makaronilådan hörde inte heller till favoriterna. De rätter som föreslogs att skulle lämnas bort kom inte som överraskning till Annika Kuusimurto.

– Vi följer upp hur mycket man äter av de olika rätterna i skolorna, och utifrån detta väljer vi vissa rätter på listan. Under grötdagarna åt man mycket. Därför var jag överraskad att få se att grötarna inte hörde till favoriterna. Vi har pålägg och färskvara som tillskott på grötdagarna. Om ärtsoppan skulle jag vilja påpeka att vi har haft den på listan endast under vintersäsongen.

Kuusimurto berättar att matlistorna planeras så att listan innehåller i enlighet med skolmatsrekommendationerna varierat med soppor, huvudrättssåser, lådrätter, grötar och styckevara. Då hon planerar matlistorna för nästa år kommer hon att utnyttja svaren i enkäten.

I enkäten kunde man också framföra önskemål om kommande maträtter. Önskemålen var av mångahanda slag, men en gammal klassiker stod före de andra – spenatplättar.

– Spenatplättarna togs från listan för att man skulle få någon annan vegetarisk rätt på listan så att skoleleverna skulle kunna bekanta sig med nya vegetariska rätter. Det är utmanande att hitta vegetariska rätter som skoleleverna tycker om.

Bland önskemålen fanns utöver de sedvanliga rätterna pizza, hamburgare och franskisar dessutom lax i olika former, skinkfrestelse, strömmingsbiffar, olika pastarätter, nudlar och fiskpinnar.

– På basis av enkätens resultat ersätter jag Caribbean grönsaksbiff med spenatplättar. Vi utvecklar också kalkonsoppans recept. Kanske soppan skulle falla bättre i smaken om soppan skulle vara klar. Vi testar också om vi eventuellt på hösten skulle ta en nudellåda på listan.

Annika Kuusimurto berättar också att man, om pandemisituationen tillåter det, kommer i maj att ha en önskerättsdag då man serverar spenatplättar.

Många av dem som svarade tyckte att deras matsal i skolan var trång och bullrig, vilket gjorde måltiderna otrevliga istället för att vara den mest avkopplande stunden under dagen. Trängseln orsakade ångest i synnerhet nu under coronaviruspandemin. I svaren efterlystes också mer tid för ätandet och möjligheten att själv portionera maten. För många var ändå måltiden skoldagens bästa stund. Rejält över två tredjedelar av dem som svarade (71 %) var belåtna med matsalpersonalen i sin skola och den kundservice de fick. Enkäten besvarades i nästan alla skolor i Lovisa. Majoriteten representerade Harjurinteen koulu, näst flest med svar kom från Generalshagens skola.