Kruununprinsessa Victoria vihki Victorianaukion Loviisan Kuniningattarenrannassa

Ruotsin kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin vierailu Loviisassa 21.9.2023 oli arvostettu. Loviisan kaupungin ja Ruotsin valtakunnan yhteinen historia toimi punaisena lankana vierailun ohjelmalle.

Kaupungin korkein johto toivotti kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin tervetulleiksi Loviisan Raatihuoneen vanhassa valtuustosalissa. Ennen kuin kuninkaalliset tervehtivät yleisöä parvekkeelta oli aikaa tutustua kaupungille nimen antaneen kuningatar Lovisa Ulrikan muotokuvaan.  

Loviisan kaupunki luovutti sitriinisen samppanjakorun 1751 henkilökohtaisena lahjana kruununprinsessa Victorialle. Loviisalaisyrittäjä Carolina Karvonen ja kultaseppäartesaani Saara Kinnunen lanseerasivat korun Loviisassa järjestettyjen Asuntomessujen alla. Innoitus nimelle tuli siitä, että samppanjan ensimmäinen virallinen maininta Suomessa tapahtui Loviisan satamassa vuonna 1751. Korun lisäksi kuninkaallisille luovutettiin käsin kudotut Loviisanpisara-villasukat ja Vaja Finlandin valmistamat Loviisa-mukit.  

Raatihuoneelta kuninkaalliset ja kaupungin edustajat kävelivät kohti Kuningattarenrantaa. Matkalla poikettiin Loviisan kaupungin perustamisen muistokiven luona Sepänkujalla. Vanhassa Rannassa innostuneet päiväkotilapset ja koululaiset tervehtivät kuninkaallisia.

Matkalla kelluvan kävelysillan Kruununsillan yli seurue sai nauttia merestä ja näköalasta. Pian vettä pitkin kuului Senior Brassin juhlava torvimusiikki. Kuningattarenrannassa seuruetta oli vastassa Loviisan Kaupungin Hywät Asukkaat ry:n porvariskaartin kunniavartio komeisiin 1700-luvun univormuihinsa pukeutuneina.

Victorianaukion vihkiäiset aloitettiin Kungsholmenin lukion/Tukholman musiikkilukion erittäin korkeatasoisella lauluesityksellä Bengt Ollénin johdolla. Esitetyt teokset olivat Uti vår hage ja Mia Makaroffin Kaikki maat. Kansanedustajan ja Loviisan kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Otto Anderssonin ja Loviisan kaupunginjohtajan Jan D. Oker-Blomin puheiden välissä kuultiin Lovisakörenin hienot tulkinnat Loviisa-valssista ja Länge leve livetistä.

Lopuksi puhui kruununprinsessa Victoria.

– Toivon myös, että tämä paikka voi antaa teille sopusointua luonnon ja vapauden välillä, historian ja tulevaisuuden välillä, ja että tunnette täällä maidemme välisen läheisyyden. Pitäkää nyt hyvää huolta tästä kauniista paikasta, päätti kruununprinsessa puheensa.

Tämän jälkeen kruununprinsessa paljasti Victorianaukion nimilaatan. Yleisö vastasi laatan paljastukseen taputuksin ja Senior Brass Arno Kantolan Loviisa-fanfaarilla. Lilli Oker-Blom ojensi kukkakimpun kruununprinsessalle.

Bellmanin Blåsen nu alla soidessa taustalla Senior Brassin esittämänä kuninkaallisten oli aika vilkuttaa runsaslukuiselle yleisölle näkemiin.

– Toivomme tietenkin, että saamme jälleen pian kuninkaallisia vieraita Loviisaan, mutta sitä odotellessa Victorianaukio muistuttaa meitä loviisalaisia tästä hienosta päivästä, toteaa Loviisan kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom. 

– Loviisan kaupungin puolesta haluan esittää lämpimän ja sydämellisen kiitoksen Ruotsin hoville ja kaikille paikan päällä Loviisassa vierailua seuranneille, sanoo Oker-Blom lopuksi.

Kuvat: Loviisan kaupunki / Arto Wiikari