Kyläkyyti starttaa 14. tammikuuta

Kyläkyytiauto ja matkustajat charterbil och passagerare

Uusi Kyläkyyti-palvelu käynnistyy Loviisassa ja Porvoossa maanantaina 14. tammikuuta. Uudenlainen kimppakyytipalvelu yhdistää taksi- ja bussimatkan piirteitä.

– Kyläkyyti on kokeilu, jonka on tarkoitus kestää noin puoli vuotta. Kokeilussa testataan modernia, digitalisaatiota hyödyntävää joukkoliikennettä. Samalla luodaan ensimmäisiä kiertotalouteen perustuvia liikennepalveluja. Jos kokeilu osoittautuu toimivaksi, sitä voidaan jatkaa, kehittää ja laajentaa myöhemmin, kertoo liikenneinsinööri Hanna Linna-Varis Porvoon kaupungilta.

Kyläkyyti tilataan ja maksetaan mobiililaitteeseen ladattavalla Kyyti-sovelluksella. Kyydin tilaaja määrittelee sovelluksessa noutopaikan ja määränpään, ja matka yhdistetään muiden samaan suuntaan kulkevien kyyteihin.

Sovellus ilmoittaa kyydin noutoajan aikavälinä, joka tarkentuu, kun tiedetään, yhdistyykö reittiin muita matkustajia. Kyläkyydin lähtö- ja saapumisajat voivat muuttua jonkin verran ilmoitettujen rajojen sisällä, mutta tarkempi aikataulu ilmoitetaan hyvissä ajoin ennen kyydin saapumista. Auton saapumista voi myös seurata reaaliajassa sovelluksen kartalla.

Porvoossa Kyläkyyti liikennöi Porvoon keskusta-alueen, Kokonniemen liikuntahallien ja pohjoisten kylien välillä arki-iltaisin maanantaista perjantaihin kello 18–22. Kyläkyyti ajaa Saksalan, Suomenkylän, Haksin, Virtaalan, Tuorilan, Kerkkoon, Vanhamoision, Kaarenkylän ja Monninkylän suuntaan. Keskusta-alueen sisäisiä matkoja Kyläkyydillä ei voi kulkea.

– Kyläkyyti helpottaa pohjoisten kylien harrastus-, liikunta- ja asiointimatkoja arki-iltaisin, kun alueelle ei kulje perinteisiä joukkoliikennepalveluita. Helmikuussa palvelu laajenee niin, että maksuksi voidaan hyväksyä myös Porvoon Liikenteen kuukausilippu tai Itä-Uudenmaan seutulippu. Tiedotamme tästä myöhemmin erikseen, Linna-Varis jatkaa.

Liljendal, Koskenkylä ja Vanhakylä kokeilevat Kyläkyytiä

Loviisassa Kyläkyyti kulkee Mickelspiltom–Koskenkylä–Vanhakylä-alueella arkipäivinä aamuisin kello 5.15–8.15 ja iltaisin kello 17–19.

– Kyläkyydillä ei ole vakioreittiä, vaan kulloinenkin ajoreitti muodostuu tällä alueella asuvien tekemistä kyytitilauksista. Kyläkyydin avulla pyrimme kuitenkin erityisesti parantamaan alueella asuvien, muualla työssä tai opiskelemassa käyvien liityntäliikenneyhteyksiä Vanhankylän pikavuoropysäkeiltä niin itään kuin länteen, toteaa infrastruktuuripäällikkö Markus Lindroos Loviisan kaupungilta.

Porvoossa kyyti maksaa 3 euroa (alle 10 kilometriä) tai 5 euroa (yli 10 kilometriä). Loviisassa kaikki kyydit maksavat 5 euroa. Tarjouskoodilla kukin Kyläkyyti-sovelluksen käyttäjä voi saada kaksi kyytiä ilmaiseksi. Kyytitilauksen voi myös peruuttaa etukäteen maksutta. Myös Loviisassa on helmikuusta lähtien mahdollista maksaa Kyläkyyti Loviisan kaupunkilipulla tai Itä-Uudenmaan seutulipulla.

Kyläkyyti on osa Sitran vetämää alueellisen liikkumisen palveluiden kehityshanketta, jossa testataan uusia tapoja järjestää liikkumisen palveluita harvaan asutuilla alueilla. Kokeilussa yhdistetään julkisesti tuettuja kyytejä matkan itse maksavien kyyteihin, jolloin liikkuminen ilman omaa autoa on helpompaa jatkossa myös harvaan asutuilla alueilla. Samalla matkojen kustannukset ja päästöt pienenevät.

– Porvoon ja Loviisan pilottihankkeet ovat arvokas lisä heille, jotka kokevat jäävänsä kattavan joukkoliikennetarjonnan ulkopuolelle. Tämän paikallisen hankkeen kokemuksista ollaan kiinnostuneita myös kansainvälisesti. Asukkaiden tarpeiden mukaan järjestetyt kimppakyydit ovat jo lähitulevaisuudessa merkittävä osa hyvin palvelevaa joukkoliikennettä, Kyyti Groupin toimitusjohtaja Pekka Möttö sanoo.

Lisää tietoa palvelusta löytyy Loviisan kaupungin verkkopalvelusta kohdasta loviisa.fi/kylakyyti

Voit myös tutustua Porvoon kaupungin palveluun osoitteessa porvoo.fi/kylakyyti

Lisätietoja:

Hankekuvaus Sitran verkkopalvelussa: www.sitra.fi/hankkeet/julkiset-ja-yksityiset-liikkumispalvelut-samalle-tarjottimelle/

Liikenneinsinööri Hanna Linna-Varis, Porvoon kaupunki, puh. 040 5290 278, hanna.linna-varis@porvoo.fi

Infrastruktuuripäällikkö Markus Lindroos, Loviisan kaupunki, puh. 050 382 7550, markus.lindroos@loviisa.fi

Asiantuntija Heikki Sorasahi, Sitra, puh. 040 572 9512, heikki.sorasahi@sitra.fi

Toimitusjohtaja Pekka Möttö, Kyyti Group Oy, puh. 044 974 2477, pekka.motto@kyyti.com