Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään Loviisassa 15.–21.11.2021!

Lapsen oikeuksien viikko - Loviisa on lasten puolella

Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään 15.–21.11.2021 Loviisan varhaiskasvatuksessa, kouluissa, nuorisotyössä ja vapaa-aikatoimessa. Lapsen oikeuksien viikko on toiminnallinen teemaviikko, jonka tavoitteena on edistää Yhdistyneiden Kansakuntien lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettavuutta erityisesti lasten ja nuorten parissa. Vuoden 2021 teemana on lapsen oikeus hyvään kohteluun.

Lapsen oikeuksien viikon ohjelmaa Loviisassa

Toimintaa varhaiskasvatuksessa

Varhaiskasvatuksessa lapsen oikeuksia lähestytään konkreettisten esimerkkien kautta.

Rauhalan päiväkoti

Rauhalan päiväkodin Lilla My -ryhmä huomioi viikon pohtimalla yhdessä Lapsen oikeuksien viikon Tiuku-hahmon ja hänen ystäviensä kanssa, mitä me olemme, mitä osaamme ja millaisia ystäviä olemme. Ryhmä järjestää muun muassa voimistelu- ja lauluhetkiä. Viikko päätetään kappaleella Lapsen oikeudet, jota tanssitaan yhdessä Tiukun ja ystävien kanssa, siis pehmoeläinten kanssa.

Valkon päiväkoti

Valkon päiväkodissa pohditaan myös lapsen oikeuksia. Lapset saavat pohtia, mitä he haluaisivat tehdä päivän ja viikon aikana.

Avoin päiväkoti Treffis

Avoin päiväkoti Treffis järjestää yhdessä suomalaisen ja ruotsalaisen seurakunnan kanssa tiistaina 16.11. kello 9–13 Agricolahallissa teema-aamupäivän, jossa harjoitellaan lasten motorisia valmiuksia liikenneradalla. Liikenteessä kaikkien pitää ottaa toisensa huomioon, koska ”minä olen merkityksellinen – sinä olet merkityksellinen”.

Tehtäviä ja elokuvia kouluissa

Kouluissa hyödynnetään Lapsen oikeuksien viikolla esimerkiksi Lapsen oikeuksien verkkosivustolta löytyvää valmista materiaalia.

Generalshagens skola

Generalshagens skolan esikoulussa otetaan lasten oikeudet esille toimintatuokioiden yhteydessä päivittäin. Lisäksi katsotaan elokuvia ja keskustellaan lasten oikeuksista. Ensimmäinen vuosiluokka käsittelee teemaviikolla tehtäviä, keskustelunaiheita ja elokuvia, jotka ovat peräisin Lastenliiton sivuilta. Sivustolla on leikkejä, jotka ovat sopivia ikäryhmälle. Myös 4.–5.-luokan pienryhmä käyttää tunnin päivästä lapsen oikeuksien käsittelyyn ja hyödyntää teemasivuja.

Muut koulut

Myös Harjurinteen koulu, Isnäsin koulu, Isnäs skola, Forsby skola sekä Lovisavikens skola huomioivat Lapsen oikeuksien viikon toiminnassaan.

Keskustelua nuorten illoissa

Nuorisotyöllä on koko Lapsen oikeuksien viikon ajan teemana lapsen oikeudet. Nuorten iltoihin laitetaan esille erilaisia kylttejä ja lehtisiä, joissa kerrotaan lasten ja nuorten oikeuksista. Nuorisotyöntekijät toivovat, että tämä luo keskustelua nuorten keskuudessa. Tällä tavoin voidaan kiinnittää nuorten huomio siihen, että heillä on oikeuksia. Jos nuorilla on kysymyksiä, nuorisotyöntekijät ovat paikalla vastaamassa niihin.

Lisätietoja nuorten illoista Instagramissa Loviisan_nuoret.

Juhlaohjelma valtioneuvoston YouTube-kanavalla

Lapsen oikeuksien viikkoa juhlitaan perjantaina 19.11.2021 klo 9–10 juhlaohjelmalla valtioneuvoston YouTube-kanavalla. Tilaisuudessa keskustellaan lapsen oikeuksista, kuullaan tervehdyksiä kouluilta, jaetaan Suomen UNICEFin Lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustus ja lauletaan lapsille! Tähän juhlaan on kutsuttu kaikki lapset! Seuraa livenä tai katso tallenne koulussa tai kotona!

Lasten liikunnan ihmemaa

Lasten liikunnan ihmemaassa Liikuntahallissa lauantaina 20.11.2021 kello 13–15 lapset pääsevät kokeilemaan erilaisia liikuntavälineitä oman aikuisen kanssa. Salissa on palloilu-, jumppa- ja temppuiluvälineitä. Toiminta sopii 1–12-vuotiaille. Lapset vain aikuisen seurassa saliin.

Sisäänpääsymaksu: 2 € / lapsi
Buffetti

Järjestäjä: Loviisan vapaa-aikatoimi ja FC Loviisa T 11–12

Loviisan kaupunki on UNICEFin yhteistyökumppani ja tavoittelee Lapsiystävällinen kunta -tunnustusta. Sen vuoksi kaupunki osallistuu myös Lapsen oikeuksien viikkoon entistä näkyvämmin. Loviisan kaupunki haluaa muistuttaa kaikkia Lapsen oikeuksien viikolla, että lasten oikeudet ovat aikuisten velvollisuuksia. Kaikki alle 18-vuotiaat ovat UNICEFin mukaan lapsia. Yhdessä takaamme lapsen oikeudet ja teemme kunnastamme yhä lapsiystävällisemmän.

Lapsiystävällinen kunta -toimintamallin koordinaattorit

Kirsi Kinnunen, sivistys- ja hyvinvointikeskuksen johtaja
Tuula Åminne, erityisluokanopettaja/Lovisavikens skola