Loppuvuotta sekä vuodenvaihdetta juhlistetaan Loviisassa tapahtumien sijaan valotaiteella

Vuosi 2020 on kulttuuri- ja matkailutapahtumien osalta ollut erikoinen vuosi, ja kaikkien yleisötapahtumien peruuntuessa päätettiin ilahduttaa kaupunkilaisia valotaiteella. Loviisan kaupunki ei muun muassa järjestä itsenäisyyspäivän vastaanottoa, uudenvuodenjuhlaa eikä myöskään perinteisiä loppiaistanssiaisia.

Myös Loviisan Joulun tapahtumat ovat monelta osin peruttu. Näiden sijaan itsenäisyyspäivänä Raatihuoneen lippu saa lisävalaistuksen, jonka valosuunnittelija Janne Koivulahti toteuttaa. Kirkkopuistoon avautuu 5.12. taiteilija Alexander Reichsteinin valoteos Lennon aika, joka on esillä vielä loppiaisen, 6.1.2021

Lennon aika 5.12.2020–6.1.2021, kirkkopuisto

Alexander Reichstein (s. 1957) on moskovalaissyntyinen taiteilija, joka on asunut ja työskennellyt Helsingissä vuodesta 1990 lähtien. Reichstein tekee taidetta usein lapsille ja lasten kanssa. Taiteilijan tuotantoon kuuluu muun muassa lastenkirjoja, veistoksia ja installaatioita – lisäksi Reichstein on suunnitellut isoja interaktiivisia näyttelyitä museoihin. Taiteilijan töitä on esitelty laajasti ulkomailla muun muassa Islantia ja Japania myöten. Reichsteinin kuvittama kirja Gondwanan lapset sai Finlandia Junior -palkinnon vuonna 1997. Vuonna 2008 taiteilijalle myönnettiin lastenkulttuurin valtionpalkinto.

Reichsteinin teos Lennon aika (englanniksi Time to Fly) on tehty ensi kerran Berliinin valofestivaaleille, mutta nyt se saapuu ilahduttamaan Loviisalaisia 5.12.2020–6.1.2021. Teos saatiin Loviisaan pikaisella aikataululla muutaman muun peruuntuneen valotapahtuman ansiosta – sopivasti paikkaamaan Loviisan kaikkia peruuntuneita tapahtumia joulun avajaisista loppiaiseen.

Runollinen valoinstallaatio tuo esiin pimeyden, nukkumisen ja unelmoimisen arvon. Viisitoista nukkuvaa hahmoa leijuu yläpuolellamme, kuin linnut matkalla etelään. On kiinnostavaa, miten nukkuva ihminen näyttää siltä kuin lentäisi, hyppäisi, tai juoksisi!

Kevyet veistokset on tehty 2–4 millimetrin paksuisesta teräslangasta ja kuumasinkitetty, jotta ne kestäisivät sään kuin sään. Päälle on ruiskutettu erikoismaalia, joka fluoresoi UV-valossa. Pimeään vuodenaikaan ne ilahduttavat meitä, sillä vaikka yö on nukkumisen aikaa, pimeää aikaa riittää hyvin myös uneksimiseen taideteosten alla.

Teokset ovat nähtävillä kirkkopuistossa 5.12. lähtien aina pimeän aikaan, loppiaiseen saakka. Tarkempi purkupäivä varmistuu myöhemmin. Pidämmehän yhdessä huolta, että ne saavat olla rauhassa meitä ilahduttamassa aina siihen saakka, kunnes onkin jo aika herätä uuteen vuoteen!

Alexander Reichsteinin kädenjälkeä on saatu ihailla Loviisassa ennenkin, kaupunginmuseon näyttelyssä Bamse, Puh & Uppo-Nalle vuonna 2004.

Kuva: Lennon aika – Time to Fly Oodissa marraskuussa 2020. Kuva Alexander Reichstein.