I Lovisa firas slutet av året och årsskiftet med ljuskonst i stället för evenemang

Med tanke på kultur- och turistevenemang har 2020 varit ett märkligt år. Då alla offentliga evenemang blev inställda beslutade staden glädja invånarna med ljuskonst. Lovisa stad ordnar bland annat ingen mottagning på självständighetsdagen, ingen nyårsfest och inte heller den traditionella trettondagsbalen.

Även Lovisa Jul-evenemangen är till stor del inhiberade. I stället för dessa evenemang lyses Rådhusflaggan upp med ytterligare belysning på självständighetsdagen. Belysningen genomförs av ljusplanerare Janne Koivulahti. Alexander Reichsteins ljuskonstverk Dags att flyga (Lennon aika) ställs ut i kyrkoparken 5.12, där den finns utställd fram till trettondagen, 6.1.2021.

Dags att flyga (Lennon aika) 5.12.2020–6.1.2021, kyrkoparken

Alexander Reichstein (f. 1957) är en konstnär född i Moskva, som bor och arbetar i Helsingfors sedan 1990. Reichstein gör ofta konst för barn och med barn. Hans produktion består av bland annat barnböcker, skulpturer och installationer – dessutom har han planerat stora interaktiva museiutställningar. Reichsteins verk har förevisats i stor utsträckning utomlands, bland annat i Island och Japan. Boken På en ö i havet (originaltitel Gondwanan lapset) med illustrationer av Reichstein vann Finlandia Junior-priset 1997. Reichstein tilldelades statspriset för barnkultur 2008.

Reichsteins verk Dags att flyga (Lennon aika, på engelska Time to Fly) gjordes ursprungligen för Berlins ljusfestival, men nu får Lovisaborna chans att njuta av verket 5.12.2020–6.1.2021. Tack vare några andra annullerade ljusevenemang fick staden verket med en snabb tidtabell – lagom för att ersätta alla de evenemang i Lovisa som inhiberats, allt från invigningen av julen till trettondagen.

Den poetiska ljusinstallationen lyfter fram värdet av mörker, sömn och drömmar. Cirka femton figurer svävar ovanför oss, likt fåglar på väg söderut. Intressant nog kan en sovande människa se ut att flyga, hoppa eller springa!

De lätta skulpturerna består av 2–4 millimeter tjock ståltråd och har gjorts vädertåliga genom varmförzinkning. Det yttersta lagret består av specialfärg som fluorescerar i UV-ljus. I denna mörka årstid gläder de oss, för även om natten är till för sömn, finns det gott om tid för oss att drömma under konstverken i mörkret.

Konstverken är utställda i kyrkoparken från och med 5.12 och kan betraktas under mörkertid fram till trettondagen. Den exakta nedmonteringsdagen blir klar senare. Nu gäller det för oss att tillsammans se till att konstverken får vara i fred och glädja oss tills det är dags att starta det nya året.

Vi fick beundra Alexander Reichsteins arbete i Lovisa redan 2004, på Lovisa stads museums utställning Bamse, Puh & Uppo-Nalle.

Bild: Dags att flyga – Time to Fly, Oodi, november 2020. Photo: Alexander Reichstein.