Loviisan ensimmäinen lapsiparlamentti kokoontuu 5.5.2023

Loviisan kaupungin lapsiparlamentti kokoontuu ensimmäistä kertaa Loviisan Raatihuoneella vanhassa valtuustosalissa 5.5.2023 kello 10–13. Lapsiparlamentti on tärkeä uusi vaikuttamistoimielin, jonka tehtävänä on varmistaa lasten kuuleminen heitä itseään koskevassa päätöksenteossa. Jokaisen alakoulun oppilaat valitsevat vuosiluokilta 3 ja 4 kaksi edustajaa ja yhden varajäsenen parlamenttiin. Lisäksi nuorisovaltuustolla on oma edustaja. Parlamentti on kaksikielinen.

– Lapsiparlamentin ensimmäisessä kokouksessa käymme yhdessä läpi, miten kokouksista saadaan kivoja ja sujuvia. Mukaan mahtuu myös ruokapalvelun toivoma keskustelu siitä, miten ruokasaleista saataisiin viihtyisämpiä, kertoo Lapsiystävällinen kunta -toimintamallin kuntakoordinaattori Tuula Åminne.

Lapset voivat myös itse ehdottaa käsiteltäviä asioita.

Ensimmäisen lapsiparlamenttikauden pituus on poikkeuksellisesti huhtikuusta 2023 marraskuuhun 2024, yhteensä 19 kuukautta. Lapsiparlamentin toimintakausi on vuodesta 2024 alkaen 12 kuukautta lokakuusta seuraavan vuoden lokakuun loppuun saakka. Lapsiparlamenttivaali toteutetaan syksystä 2024 lähtien kunkin kuluvan kalenterivuoden syyskuussa.

– Lapset ovat oman elämänpiirinsä parhaita asiantuntijoita. Lapsiparlamentti tukee lasten oikeutta osallistua ja mahdollisuutta vaikuttaa oman elinympäristönsä kehittämiseen ja päätöksentekoon, Åminne toteaa.

Kasvatus- ja sivistyslautakunnan 23.11.2022 hyväksymät lapsiparlamentin periaatteet löydät täältä.