Loviisan ja Varashin kaupungit allekirjoittivat ystävyyskaupunkisopimuksen

Loviisan kaupunki ja ukrainalainen Varashin kaupunki ovat allekirjoittaneet ystävyyskaupunkisopimuksen tänään 7.3.2023 Puolassa. Loviisan kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom ja Varashin kaupunginjohtaja Oleksandr Menzul allekirjoittivat sopimuksen Mikołajkissa pidettävän kongressin yhteydessä.

Sekä Varash että Loviisa ovat ydinvoimakaupunkeja. Luoteis-Ukrainassa sijaitsevassa Varashissa on yli 41 000 asukasta, Loviisassa vajaat 15 000.

Loviisan kaupunki neuvotteli Ukrainan Suomen suurlähetystön ja Varashin kaupungin kanssa ystävyyskaupunkiyhteistyön aloittamisesta kesän ja syksyn 2022 aikana. Loviisan kaupunginvaltuusto hyväksyi ystävyyskuntasopimuksen 14.12.2022.

– Kaupunkiemme välinen sopimus on tuen osoitus Ukrainalle. Sopimus toimii yhteistyön perustana niin ydinvoimaan liittyvissä poliittisissa ja taloudellisissa asioissa kuin muun muassa demokratiaan, koulutukseen ja hallintoon liittyvissä asioissa, toteaa Loviisan kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom.

Sopimuksessa keskeisiksi yhteistyön alueiksi nostetaan myös Ukrainan jälleenrakennus ja Loviisassa asuvien ukrainalaisten tukeminen.

– Sota loppuu aikanaan, mutta Loviisassa asuu todennäköisesti vielä pitkään sotaa paenneita ukrainalaisia ja meidän tulee edistää heidän kotoutumistaan. Pitkällä aikavälillä tärkeää on myös Ukrainan jälleenrakentaminen, joka vaatii kaikkien mahdollisten osapuolten osallistumista, sanoo Jan D. Oker-Blom.

Loviisan kaupungilla on ystävyyskaupunkisopimus myös toisen ydinvoimakaupungin, unkarilaisen Paksin kanssa.

Ystävyyskaupunkisopimus, KV 14.12.2022