Loviisanleivos haastaa runebergintortun – Osallistu kilpailuun!

Loviisan kaupunki julistaa uuden Loviisanleivos-kilpailun. Kilpailu on avoin kaikille. Semifinaali kisataan torstaina 12.5. kello 15 Lovisavikens skolassa. Semifinaalista 3–5 leivosta etenee lauantaina 14.5. kello 12 käytävään finaaliin, joka pidetään Komedantintalossa. Voittajan julistaa monipuolinen ja nimekäs tuomaristo, jonka jäsenet paljastetaan myöhemmin.

– Tarinan mukaan runebergintorttu sai alkunsa siitä, kun Fredrika Runeberg pyyhki muruja lattialta. Nyt Loviisa pyyhkii sillä leivosrukalla lattiaa! nauraa hankkeen koordinaattori Nina Wiklund. – Miksi muuten kaikki leivoksiin liittyvät juhlapyhämme ajoittuvat talveen ja niin lyhyen ajanjakson sisään? Kuningatar Loviisan nimipäivä 25. elokuuta tarjoaa mielestäni leivosten tekoon sekä hienot puitteet että herkullisia kauden raaka-aineita, jatkaa Wiklund.

Loviisan kaupungin museon intendentti Ulrika Rosendahl on samaa mieltä: – Sen lisäksi, että rakas kotikaupunkimme kantaa kuningattaren nimeä, kuningatar Loviisa Ulriika tunnetaan valistuneena ja lujatahtoisena kuningattarena, joka tiesi mitä halusi. Hän nautti varmasti aikoinaan yhden jos toisenkin leivoksen. 1700-luvulla leivokset olivat suurinta huutoa. Lisäksi Loviisan kaupunki oli kuningatar Loviisan aikaan tapulikaupunki, joten täällä oli mahdollista saada käsiinsä ylellisiä raaka-aineita, joita ei ollut muulla maassa. Saatavilla oli mantelia, sitruunaa, kahvia, kaakaota, mausteita, kuivattuja hedelmiä ja rusinoita. Leivonnaisissa käytettiin myös kermaa, voita, kananmunia ja sekä ulkomailta tuotuja että kotimaisia omenoita.

– Maailmantilanteesta huolimatta tai juuri sen takia uskon, että nyt pitääkin saada ajatella myös leivonnaisia, kesää ja muita ihanuuksia! päättää Wiklund. – Nyt on aika haastaa kaikki herkkumaakarit osallistumaan!

Kilpailuun osallistuminen

Osallistuaksesi kilpailuun sinun tulee ilmoittautua viimeistään 9.5. sähköisesti tämän linkin kautta tai postitse: Nina Wiklund, Sivistys- ja hyvinvointikeskus – Karlskronabulevardi 8, PL 77, 07901 LOVIISA. (muista kirjoittaa nimesi ja puhelinnumerosi)

Lisäksi tule paikalle leivos ja resepti mukanasi Lovisavikens skolan ruokasaliin 12.5. viimeistään klo 14.45. Reseptiin on tärkeää merkitä selkeästi sekä raaka-aineet että valmistusohjeet. Huomioithan, että voittajaresepti julkaistaan ja sekä kaupallisilla että ei-kaupallisilla toimijoilla on oikeus leipoa ja myydä leivosta. Ilmoittautuneille lähetetään tarkemmat ohjeet. Finalisteille annetaan mahdollisuus leipoa leivoksensa uudelleen finaalia varten.

Palkinto

Maineen ja kunnian lisäksi voittaja palkitaan Veikon Kone Loviisa Rosvallin lahjoittamalla superhienolla KitchenAid-yleiskoneella.

Voittajan valinta

Maun ja ulkonäön lisäksi arvioinnissa painotetaan seuraavia seikkoja:

  • Leivos sopii sekä ammattilais- että kotileipureiden leivottavaksi.
  • Leivos saa olla ”kuningatarmainen”.
  • Leivos saa viitata Loviisan historiaan.
  • Paikallisista raaka-aineista ja yhteyksistä Loviisaan sekä kauden (elokuun loppu) raaka-aineista saa lisäpisteitä.
  • Muunneltavuudesta eri ruokavalioihin sopivaksi saa lisäpisteitä.

Paras leivos voittakoon!