Lovisabakelsen utmanar runebergstårtan – Delta i baktävlingen!

Lovisa stad utlyser nu en baktävling för att få fram en ny Lovisabakelse. Tävlingen är öppen för alla. Semifinalen går av stapeln torsdagen 12.5 klockan 15 i Lovisavikens skola. Därifrån går 3–5 bidrag vidare till finalen lördagen 14.5 klockan 12 i Kommendantshuset. Vinnaren utses av en mångsidig och namnstark jury som avslöjas senare.

– Enligt sägnen föddes idén till runebergstårtan då Fredrika Runeberg sopade smulor från golvet. Nu sopar Lovisa golvet med den arma tårtan! skrattar projektkoordinator Nina Wiklund. – Varför är förresten alla våra bakelsehelger i tät följd på vintern? Drottning Lovisas namnsdag den 25 augusti tycker jag erbjuder både fin inramning och smaskiga säsongsråvaror, fortsätter Wiklund.

Museiintendent på Lovisa stads museum Ulrika Rosendahl instämmer: – Förutom att vår kära hemstad bär hennes namn är drottning Lovisa Ulrika känd som en upplyst och stark drottning som visste vad hon ville. Hon avnjöt säkert en och annan bakelse i sina dagar. På 1700-talet var bakelser högsta mode. Dessutom var staden under hennes tid en stapelstad, så här kunde man få tag på lyxiga ingredienser som inte fanns i andra delar av landet. Det fanns mandel, citron, kaffe, kakao, kryddor, torkad frukt och russin. I bakverk användes även grädde, smör, ägg och både importerade och inhemska äpplen.

–Trots världsläget ut eller just därför tror jag att vi nu också behöver få tänka på bakelser, sommar och annat härligt! avslutar Wiklund. – Nu är det dags att utmana alla som bakar gott att delta!

Hur deltar man i tävlingen?

För att delta måste du för det första anmäla dig senast 9.5. Anmälan sker elektronisk via denna länk eller per post åt Nina Wiklund, Centralen för bildning och välfärd, Karlskronabulevarden 8, PB 77, 07901 LOVISA. (kom ihåg att ange namn och telefonnummer)

För det andra ska du lämna in bakelsen och receptet i Lovisavikens skolas matsal 12.5 senast kl. 14.45. Det är viktigt att både ingredienserna och metoden är antecknade tydligt. Observera att  vinnarreceptet blir offentligt och både kommersiella och icke-kommersiella aktörer får rätt att baka och sälja bakelsen. Noggrannare instruktioner skickas till de anmälda. Finalisterna ges möjlighet att baka sin bakelse på nytt till finalen.

Vad vinner man?

Förutom ära och berömmelse så får vinnaren även en superfin KitchenAid-matberedare från Veikon Kone Loviisa Rosvall.

Hur väljs vinnaren?

Förutom smaken och det visuella väger även följande i bedömningen:

  • Bakelsen ska kunna bakas både professionellt och hemma
  • Bakelsen får gärna vara ”drottninglik”.
  • Bakelsen får gärna anspela på Lovisas historia.
  • Lokala råvaror och kopplingar till Lovisa samt säsongsråvaror (slutet på augusti) ger bonuspoäng.
  • Anpassningsbarhet till olika kostbegränsningar ger bonuspoäng.

Må bästa bakelse vinna!