Mattojen peseminen ulkona kuuluu kesään 

Mattojen peseminen ulkona kuuluu kesään 

Mattojen peseminen ulkona veden ääressä on hauskaa puuhaa. Se on hyvää hyötyliikuntaa ja ympäristöystävällistäkin, etenkin kun luet seuraavat ohjeet ja vinkit ympäristöystävälliseen pyykkäämiseen. 

Mattojen pesu järvessä tai meressä likaa vesistöjä ja edesauttaa rehevöitymistä ja siten esimerkiksi leväongelmia. Jokien kaltaiset pienet vesistöt voivat vahingoittua vähäisestäkin pesuvesikuormituksesta. Mattojen pesuvesissä voi olla runsaasti ravinteita ja muita vettä likaavia aineita. 

Oman talouden mattojen ja muiden tekstiilien pesu ranta-alueilla tulee järjestää siten, etteivät pesuvedet valu suoraan vesistöön.  

Yleiseen sekä ammattimaiseen sekä laajamittaiseen pesuun on oltava tähän tarkoitukseen rakennetut pesupaikat, joista jätevedet johdetaan yleiseen jätevesiviemäriin tai muuhun hyväksyttyyn jätevesien käsittelyyn. (Loviisan kaupungin ja Lapinjärven kunnan ympäristönsuojelumääräykset) 

Vihreitä vinkkejä maton pesuun 

Matot pitää pestä kuivalla maalla ja imeyttää huuhteluvedet maahan. 

Pese matot viemäröidyllä pesupaikalla. Loviisassa on kahdeksan ympäristöystävällistä matonpesupaikkaa. Matonpesupaikat sijaitsevat kuivalla maalla ja niihin mahtuu useampi pesemään yhtä aikaa. Vesi otetaan joko vesijohdosta tai joesta. Ruukin Kiramossa on käytössä ainoastaan jokivesi, mutta kaikissa muissa paikoissa on verkostovesi. Pesuvesi johdetaan jätevesiviemäriin.

Loviisan kaupungin ympäristöystävälliset matonpesupaikat:
www.loviisa.fi/asuminen-ja-ymparisto/yleiset-alueet/matonpesupaikat/

Vaikka täysin ympäristöystävällisiä pesuaineita ei ole, haittoja voidaan pienentää käyttämällä ympäristömerkittyjä tuotteita. Vältä fosfaattipitoisia pesuaineita, sillä ne rehevöittävät vesistöjä. Käytä etikkaa tahrojen poistoon ja värien kirkastamiseen.

Hyviä matonpesuhetkiä kaikille!

Loviisan kaupunki

Veera Männikkö
ympäristövalvoja
puh. 040 843 7367