Nuorten työpaja sai uudet tilat – remontti loppusuoralla

Nuorten työpajarakennuksen sisäänkäynti

Työpaja Pikku Pietarin Pihan uudella etupihalla Loviisan Seppäläntiellä raikaa nauru ja iloinen keskustelu. Työntekijät juhlivat tänään nuoren asiakkaan läksiäisiä. Nuori mies on lähdössä opiskelemaan muotialaa.

Valkoista maalia seiniin. Nuorten käsissä seinät muuttuvat tulevaisuudessa värikkäiksi.

Päivä on samalla iloinen ja haikea työhönvalmentaja Kirsi ”Kinnu” Kippolalle ja yksilövalmentaja Marjaana Meriluodolle.

– Nuori on saanut siipensä kantamaan, ja me olemme saaneet olla mukana prosessissa, kuvailee Kippola tunteitaan. Tämä muistuttaa siitä, miten arvokasta pajojen työ on.

Etupihalla pajan henkilökunta saa myös taukoa sisätilojen pölystä ja melusta. Nuorten työpaja on nimittäin muuttanut linja-autoasemalta Seppäläntielle Postin jakelukeskuksen naapuriin. Pajatoimintaa varten tilat remontoidaan perusteellisesti.

– Väliseinien pystytystä, ilmanvaihdon huoltoa, sähköt, LVI-työt, mitä muuta…, Meriluoto luettelee.

Uuteen taloon mahtuu useampi nuori

Marjaana Meriluoto esittelee uuden työpajan remonttisuunnitelmaa. Tilaa piisaa Seppäläntiellä, Postin jakelukeskuksen naapurissa.

Henkilökunta muutti taloon heinäkuussa, mutta asiakkaita voidaan työturvallisuussyistä ottaa vastaan vasta remontin valmistuttua – toivon mukaan elokuun puolenvälin jälkeen.

Pajan muuttolaatikoita ja huonekaluja on jouduttu siirtelemään remontin tieltä, mutta henkilökunnan kasvoilta paistaa silti innostus. Kunhan kaikki valmistuu, nuorilla on rutkasti tilaa työskennellä.

– Voimme lisätä pajapaikkoja ja ottaa vastaan ainakin 18 nuorta tänä syksynä, Meriluoto kertoo. Vanhaan taloon heitä mahtui vain 12, joten uusi talo lyhentää jonoa pajaan.

Pikku Pietarin Pihan nuoret opettelevat muun muassa huonekalujen kunnostusta ja verhoilua, ompelua sekä keittiö- ja siivoustyötä. Monet paikalliset asukkaat tilaavat pajalta muun muassa pihatöitä. Syksyn suunnitelmiin kuuluu myös verkkolehden tai -sivun tekeminen.

Pitkäaikaistyöttömät tärkeä voimavara

Takapihalle voisi laittaa pari frisbeegolfkoria. Kiekkojen heittely on hyvä tapa rauhoittua jos nuoren tunteet kuohahtavat.

Uuteen taloon saadaan tilavat ja käytännölliset verstaat sekä mukavat sosiaalitilat henkilökunnalle ja nuorille. Syksymmällä paja voi taas jatkaa työtilausten vastaanottamista.

Isommat tilat ja nuorten kasvava määrä on johtanut myös siihen, että paja voi työllistää pitkäaikaistyöttömiä apuohjaajiksi. He ovat pajalle tärkeä voimavara.

– Apuohjaajien osaamista hyödynnetään ja heidän taitonsa muokkaavat pajan ohjelmaa, Meriluoto kertoo. Esimerkiksi yhdellä heistä on ompelijan koulutus, Meriluoto kertoo.

Uusi paja sijaitsee hieman kaupungin ytimessä ollutta linja-autoasemaa kauempana keskustasta, mutta silti kävely- tai pyöräilymatkan päässä kaikista yhteistyökumppaneista. Pajalla mietitäänkin tällä hetkellä niin sanottujen pajafillareiden hankkimista. Nehän voisi kunnostaa itse – uudessa verstaassa!