Nyt on jättipalsamitalkoiden aika

Jättipalsami valtaa alaa varsinkin lehtomaisissa metsissä purojen ja ojien varsilla. Vesistön kautta siemenet leviävät tehokkaasti alajuoksulle päin. Laajat yhden lajin jättipalsamikasvustot vievät tilaa alkuperäiseltä lajistolta ja kilpailevat niiden kanssa myös pölyttäjistä. Jättipalsami myös tukahduttaa puuntaimia. Yksivuotisen jättipalsamin juuristo on hento eikä sido maata samalla tavoin kuin monivuotisen kasvillisuus, ja jättipalsamin valtaamat puronvarret ovat siksi alttiita eroosiolle ja sortumille. 

Jättipalsami on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:ssa. Tämä tarkoittaa sitä, että maanomistaja on velvollinen hävittämään jättipalsamit mailtaan. Sitä ei enää saa kasvattaa pihojen koristekasvina. 

Jättipalsamista on melko helppo päästä eroon, kunhan vain hävittämiseen ryhtyy ja siihen sitoutuu. Jättipalsami leviää pelkästään siemenestä, joten kitkemistalkoisiin kannattaa ryhtyä ennen kukintaa. Hennon juuriston takia kasvi on helppo kitkeä, mutta kasvustot voi myös niittää. Tämäkin tulee tehdä ennen kukintaa ja mielellään toistaa 2–3 kertaa kasvukauden aikana. Kun siemeniä ei enää muodostu, katoaa jättipalsami paikalta muutamassa vuodessa. Vesistöjen varsilla työ kannattaa aloittaa yläjuoksulta.

Tänä kesänä ehdit vielä aloittaa torjunnan, mutta pidä kiirettä. Kukinta on alkanut, ja siemenet kypsyvät pian. Niitetyt tai kitketyt jättipalsamit voi kompostoida. Siemeniä sisältävä kasvijäte sen sijaan on pakattava tiiviisti ja hävittää se sekajätteenä. Tulee muistaa, että jättipalsamia ei kannata kitkeä tai niittää, kun siemenet ovat kypsyneet, silloin torjuntatalkoot saattavat vain levittää jättipalsamia lähiympäristöön. 

Jättipalsami (Kuva: Heidi Lyytikäinen, Loviisan kaupunki) 

Lisää vinkkejä jättipalsamin torjuntaan ja hävittämiseen löytyy sivustolta vieraslajit.fi. 

Loviisan jäteasema ottaa vastaan suljettuihin jätesäkkeihin pakattua vieraslajijätettä, myös jättipalsamia sisältävää sellaista. Jättipalsamin siemeniä sisältävää jätettä ei missään tapauksessa saa kipata luontoon, ei omalle eikä toisen omistamalle maa-alueelle. Kaikki (siemeniä sisältämätön) puutarhajäte on kompostoitava asianmukaisesti tai hävitettävä sekajätteenä. 

Lisää tietoa täältä

Vieraslajit.fi

Rosknroll: https://rosknroll.fi/jatelaji/vieraslajit/

Jättipalsami https://vieraslajit.fi/lajit/MX.39158

Pihan muita haitallisia vieraslajeja

Komealupiini  https://vieraslajit.fi/lajit/MX.38950

Jättiputket https://vieraslajit.fi/lajit/MX.41695

Komealupiini https://vieraslajit.fi/lajit/MX.38950

Kurtturuusu https://vieraslajit.fi/lajit/MX.38815

Viitapihlaja-angervo https://vieraslajit.fi/lajit/MX.38786

Valkopajuangervo https://vieraslajit.fi/lajit/MX.41383

Kanadanpiisku https://vieraslajit.fi/lajit/MX.39730

Isopiisku https://vieraslajit.fi/lajit/MX.39732

Korkeapiisku https://vieraslajit.fi/lajit/MX.39731

Japanintatar https://vieraslajit.fi/lajit/MX.38240

Sahalintatar https://vieraslajit.fi/lajit/MX.38241

Tarhatatar https://vieraslajit.fi/lajit/MX.4978965

Espanjansiruetana https://vieraslajit.fi/lajit/MX.52801