Nyt saat tietoa kirjastolainasi arvosta

helle päivä 2023

Helle-kirjastot viettävät tänä vuonna nimikkopäiväänsä tiistaina 23.5. Silloin käynnistetään kampanja, jolla tehdään näkyväksi kirjastopalveluiden aineellista arvoa. 

Kirjastolain mukaan yleisen kirjaston omien aineistojen käyttö, lainaus ja varaaminen on maksutonta. Myös suurin osa kirjaston muista palveluista on maksutonta. Kirjastopalveluilla on tietysti silti rahallinen arvo. 

Helle-verkkokirjastossa julkaistaan nyt laskuri, jonka avulla voi laskea valitsemansa aineistojen ja palvelujen rahallisen arvon. Myös lainauskuiteissa näkyy Helle-päivästä lähtien lainatun aineiston ”hinta”. 

Laskuri löytyy osoitteesta: https://helle.finna.fi/Content/laskuri

Helle-Finna -verkkokirjastossa asiakas voi Helle-päivästä lähtien valita, mitä maksuja hän maksaa verkossa. Aiemmin koko summa piti maksaa kerralla. Asiakkaat voivat myös Helle-päivästä lähtien perua verkkokirjastossa itse kuljetettavana olevan varauksen. Aiemmin sellaisen varauksen peruminen piti ilmoittaa erikseen kirjastoon. Tämä uudistus ei kuitenkaan koske sellaisia varauksia, joista on jo lähetetty noutoilmoitus asiakkaalle. 

Helle-päivänä tiistaina 23.5. Loviisan kirjastoissa tarjoillaan päivän kunniaksi makeisia.

Kesän lukuhaaste

Helle-päivänä alkaa myös kesän lukuhaaste. Teemana tänä vuonna on pohjoismainen kirjallisuus. Kirjat voi lukea kesän aikana ja täytetyt kupongit tulee jättää viimeistään 14. syyskuuta 2023, jonka jälkeen kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan palkinnot.

Lukuhaaste 2023 löytyy tästä linkistä (PDF). Kirjastoissa jaetaan myös valmiiksi tulostettuja lomakkeita.

Helle-kirjastot ovat saaneet nimensä yhden Suomen kirjastolaitoksen tärkeimmältä kehittäjältä Helle Kannilalta, joka syntyi toukokuussa 1896. Helle-kirjastoja ovat Askolan, Hangon, Inkoon, Lapinjärven, Loviisan, Myrskylän, Pornaisten, Porvoon, Pukkilan, Raaseporin, Sipoon ja Siuntion kunnan- ja kaupunginkirjastot.