Osallistu pyöräilyviikon ohjelmaan Loviisassa 6.–15.5.2022: luontoretkiä perheille ja senioreille, pyörällä töihin ja pyöräsuunnistus

pyöriä

Hyppää pyörän satulaan ja vietä valtakunnallista pyöräilyviikkoa 6.–15.5.2022. Loviisan tapahtumat ja retket toteutetaan inspiroivan ohjaajan Timo Paasikunnaksen johdolla.

Tiistaina 10.5. järjestetään Pyörällä luontoon -retki, jolle lähdetään kello 18 Loviisan kirkolta. Luontoretki lähiluontoon sopii kaikenikäisille pyöräilijöille. Osallistujille jaetaan pieni palkinto. Ota oma vesipullo mukaan.

– Säästä riippuu, mitä eläimiä saatetaan nähdä. Pyöräilyn lomassa keskustellen lisäämme luontotietoutta matelijoista ja sammakkoeläimistä ja pyrimme poistamaan ennakkoluuloja näitä usein väheksyttyjä eläimiä kohtaan, kertoo retken ohjaaja Timo Paasikunnas. Timo on yli 20 vuotta työskennellyt Korkeasaaressa erilaisten eläinten kanssa, mutta hänen erityisosaamistaan ovat matelijat. Hän on myös tuttu Big Brother -ohjelmasta.

Keskiviikkona 11.5. Loviisassa on Pyörällä kouluun – ja Pyörällä töihin -päivä. Kouluissa järjestetään koulukohtaisia tempauksia pitkin viikkoa. Pyörällä töihin -päivänä on tarjolla aamupala kello 7–8.30, suihkumahdollisuus ja venyttelyä liikuntahallissa, Brandensteininkatu 29. Osallistujille jaetaan pieni palkinto. Päivän tavoitteena on innostaa ihmisiä liikkumaan polkupyörällä työmatkojaan ja samalla pysähtyä havainnoimaan ympäröivää luontoa ja rentoutumaan.

– Pyörällä ajaminen töihin voi olla se rauhallinen hetki aamulla, jolloin valmistautuu kiireiseen työpäivään, ja kotiinpäin ajellessa illalla hetki, jolloin työasiat jätetään taakse ja valmistaudutaan ihan vaan omaan aikaan, ilman työhuolia, toteaa Timo Paasikunnas.

Torstaina 12.5. järjestetään senioreille oma Seniorit satulaan -tapahtuma. Lähtö on Loviisan kirkolta kello 10. Retkellä tutustutaan lähiluontoon leppoisalla matkavauhdilla. Ota oma vesipullo mukaan.

Torstaina 12.5. vietetään myös Pyörällä treeneihin -päivää, jonka tavoitteena on, että sekä lapset ja nuoret että aikuiset pyöräilisivät omiin liikunta- ja urheiluharrastuksiinsa.

Omatoimisesti Kilometrikisaan ja pyöräsuunnistamaan

Omatoimisesti voit osallistua pyöräilyn Kilometrikisaan, johon Loviisan kaupunki on ilmoittanut sekä asukkaiden että kaupungin työntekijöiden joukkueet. Kilometrikisa alkoi 1.5. ja jatkuu 22.9. asti. Loviisalaisten avoimen joukkueen löydät nimellä Loviisa polkee/Lovisa cyklar. Osallistumiskoodi on 1745 eli kaupungin perustamisvuosi. Lue lisää Kilometrikisasta.

Pyöräretkelle voit lähteä myös hyödyntäen Loviisan pyöräsuunnistuskarttaa (pdf). Voit käyttää karttaa mobiililaitteellasi myös pdf-muodossa tai tulostaa kartan kotona käyttöösi. Suunnistuskohteet on viety myös Google Maps -karttapalveluun. Mikäli mobiililaitteessasi on Google Maps -sovellus, voit avata linkin tästä, ja kohteet avautuvat suoraan kartalle.

Pyöräsuunnistukseen voit osallistua yksin, kaverin kanssa tai vaikkapa perheen kesken yhdessä polkien. Kohteita on kartalla runsaasti, ja voit muodostaa kohteista mieleisesi suunnistusreitin tai käydä vaikkapa kaikilla kohteilla. Kohteet on jaoteltu virkistyksen, taiteen ja historian kategorioihin. Pyöräsuunnistukseen voit osallistua koko kesän ajan.

Jokaisella on oikeus turvalliseen pyöräilyyn

Valtakunnallista pyöräilyviikkoa poljetaan 6.–15.5.2022 pääteemalla ’’Jokaisella on oikeus turvalliseen pyöräilyyn’’. Ihmiset pyöräilevät, jos he tuntevat olonsa turvalliseksi ohjaustangon takana. Pääteemalla kiinnitetään huomio pyöräilyn turvallisuuteen ratkaisevasti vaikuttaviin olosuhteisiin.

Valtakunnallisen pyöräilyviikon tavoitteena on lisätä pyöräilyä kaikilla matkoilla, kannustaa ihmisiä pohtimaan omia liikkumisvalintojaan, lisätä ihmisten tietoisuutta pyöräilyn hyödyistä ja vahvistaa pyöräilyn asemaa liikennesuunnittelutyössä.

Valtakunnallisen pyöräilyviikon järjestää Pyöräilykuntien verkosto ry, johon myös Loviisan kaupunki kuuluu. Loviisassa pyöräilyviikon järjestelyistä vastaa Loviisan kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut yhdessä liikenneturvallisuustyöryhmän kanssa.

Lue lisää valtakunnallisesta pyöräilyviikosta.