Delta i evenemangen under cykelveckan i Lovisa 6–15.5.2022: naturutflykter för familjer och seniorer, med cykel till jobbet och cykelorientering

pyöriä

Hoppa på sadeln och delta i den nationella cykelveckan 6–15.5.2022. Den inspirerande ledaren under evenemangen och utflykterna i Lovisa är Timo Paasikunnas.

Tisdag 10.5 ordnas utflykten Med cykel till naturen och man startar klockan 18 vid Lovisa kyrka. Naturutflykten i närmiljön passar cyklister i alla åldrar. Deltagarna får ett litet pris. Ta en egen vattenflaska med.

– Det beror på vädret vilka djur vi får se under utflykten. Genom diskussion under cykelutflykten ökar vi deltagarnas naturkunnade om kräldjur och groddjur och försöker kämpa mot fördomar mot de här ofta ringaktade djuren, berättar ledaren för utflykten Timo Paasikunnas. Timo har arbetat över 20 år med olika djur på Högholmen, men han är specialiserad på kräldjur. Han är också känd från programmet Big Brother.

Onsdag 11.5 ordnas Med cykel till skolan- och Med cykel till jobbet-dagen i Lovisa. Skolorna har skolspecifika jippon under veckan. På Med cykel till jobbet-dagen bjuder man på frukost klockan 7–8.30 i idrottshallen. Det är möjligt även att duscha och strecha, Brandensteinsgatan 29. Deltagarna får ett litet pris. Dagens syfte är att uppmuntra människor att cykla mellan arbetsplatsen och hemmet och att samtidigt observera den omgivande naturen och koppla av.

– Att cykla till jobbet kan vara den lugna stunden på morgonen då man förbereder sig för en hektisk arbetsdag. När man cyklar hem på kvällen, kan man lämna arbetet bakom sig och förbereda sig för fritiden utan att oroa sig för arbetet, konstaterar Timo Paasikunnas.

Torsdag 12.5 ordnas evenemanget Seniorer på sadeln för seniorer. Man startar vid Lovisa kyrka klockan 10. Under cykelutflykten bekantar man sig med närmiljön i lugn takt. Ta en egen vattenflaska med.

Torsdag 12.5 firas även Med cykel till träningen-dagen. Syftet är att både barn, unga och vuxna cyklar till idrottsträningar.

Delta på egen hand i kilometertävlingen och prova cykelorientering

Du kan delta på egen hand i den lekfulla cykeltävlingen Kilometrikisa där Lovisa stad har både ett lag för stadsinvånare och ett lag för stadens anställda. Kilometertävlingen började 1.5 och pågår fram till 22.9. Det öppna laget för Lovisaborna hittar du med namnet Loviisa polkee/Lovisa cyklar. Deltagarkoden är 1745, det vill säga året då staden grundades. Läs mer om kilometertävlingen (på finska).

Du kan göra en cykelutflykt också med hjälp av cykelorienteringskartan över Lovisa (pdf). Du kan använda kartan också i pdf-format med din mobila enhet eller du kan skriva ut kartan hemma. Orienteringskontrollerna har också importerats till karttjänsten Google Maps. Om din mobila enhet har appen Google Maps, kan du öppna länken här, och kontrollerna öppnas direkt på kartan.

Du kan vara med och trampa i cykelorienteringen ensam, med din kompis eller till exempel tillsammans med din familj. Det finns rikligt med kontroller på kartan. Du kan besöka alla kontroller eller skapa en lämplig orienteringsrutt av de kontroller som du vill besöka. Kontrollerna är indelade i kategorierna rekreation, konst och historia. Du kan delta i cykelorienteringen under hela sommaren.

Alla har rätt till att cykla tryggt och säkert

Den nationella cykelveckan 6–15.5.2022 firas med temat ”Alla har rätt till att cykla tryggt och säkert”. Människor cyklar om de känner sig trygga bakom cykelstyret. Med temat vill man fästa uppmärksamhet vid de förhållanden som spelar stor roll för hur tryggt och säkert det är att cykla.

Målet med den nationella cykelveckan är att öka cykling på alla slags sträckor, att uppmuntra människor att fundera på hur de rör sig, att öka människornas medvetenhet om fördelarna med cykling och att stärka cyklingens roll i trafikplaneringsarbetet.

Den nationella cykelveckan ordnas av föreningen Pyöräilykuntien verkosto ry där Lovisa stad också är medlem. Lovisa stads kultur- och fritidstjänster tillsammans med trafiksäkerhetsarbetsgruppen står för arrangemangen under cykelveckan i Lovisa.

Läs mer om den nationella cykelveckan (på finska).