Pääkirjaston tulevaisuus puhututti päättäjiä

Keskustelu Loviisan pääkirjaston tulevaisuudesta oli vilkasta Loviisan kaupungin maanantai-iltana luottamushenkilöille järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Paikalla suomenkielisessä koulukeskuksessa oli parinkymmenen päättäjän lisäksi useita kaupungin edustajia, pääkirjaston korjaussuunnitelman tehnyt arkkitehti Pekka Saatsi sekä Turun yliopiston työterveyshuollon ja ympäristölääketieteen professori Tuula Putus.

Illan aikana keskustelua herätti ennen kaikkea valinta vanhan peruskorjauksen ja uudisrakennuksen välillä.

– Nykyinen pääkirjasto on suojeltu rakennus ja se on korjattava joka tapauksessa, arkkitehti Pekka Saatsi muistutti. Kyseessä on kaiken kaikkiaan noin kahden miljoonan euron projekti riippumatta siitä, käytetäänkö taloa kirjastona vai jonain muuna. Se sisältää korjaustöiden lisäksi esimerkiksi rakennuttajan kustannukset.

Sinänsä perinteinen hirsirakennus on Saatsin mukaan kunnostettavissa turvalliseksi ihmisille kunhan korjaus tehdään riittävän perusteellisesti.

Sittenkin uusi rakennus?

Rakennuksen korjauskustannukset ovat noin tuhat euroa neliöltä. Uudisrakennus olisi tilapäällikkö Antti Kinnusen mukaan neliöhinnaltaan kolminkertainen. Uudisrakennuksen kokoa, tarkempaa hintaa tai sijaintia ei ole vielä tässä vaiheessa tutkittu.

Kinnunen pohti tilaisuudessa, kannattaisiko harkita uudisrakennusta tulevaisuuden kirjastoa ajatellen.

– Henkilökunnan on luotettava työtilansa turvallisuuteen, enkä tiedä onnistuuko se korjaamalla nykyinen kirjasto. Pitäisi selvittää, minkäkokoinen uudisrakennus on riittävän iso ja voisiko neliöistä nipistää jotta saataisiin kokonaan uudet tilat.

Kirjastonjohtaja Danielle Backström oli samaa mieltä läsnäolijoiden kanssa siitä, että pääkirjasto on kaunis rakennus.

– Kirjastoksi se on kuitenkin sokkeloinen eikä siellä ole esimerkiksi asiakkaiden toivomia työskentelytiloja.

Väistötilat saatava pikaisesti

Useassa puheenvuorossa tuotiin esiin tarve löytää kirjaston henkilökunnalle ja asiakkaille terveelliset väistötilat pikaisella aikataululla. Usealla henkilökuntaan kuuluvalla on todettu terveysongelmia kirjaston sisäilman seurauksena.

Yksi vaihtoehto on parakit. Loviisan kaupunki pääkirjaston henkilökunta etunenässä on tutkinut myös muita vaihtoehtoja.

Puheeksi on tullut muun muassa osa nykyisen Nordean tiloista, vanha LPO-netin tilat, entinen Valintatalo Määrlahdessa sekä Valkon Satamatalo. Pian tyhjenevä palvelutalo Hambergin koti keskustassa on liian huonossa kunnossa. Illan kokouksessa ehdotettiin myös muun muassa poliisitalon yläkertaa.

Sopivien tilojen löytäminen on Antti Kinnusen mukaan kuitenkin haasteellinen tehtävä.

– Tilojen on oltava terveellisiä henkilökunnalle usean vuoden ajan. Vaikka päädyttäisiin korjaukseen, kirjaston on siirryttävä muualle vähintään vuodeksi. Uudisrakennuksen tullessa kyseeseen, väistötiloja tarvitaan usean vuoden ajan.

Päättäjät ja yleisö saavatkin ehdottaa joko sivistysjohtaja Thomas Grönholmille tai kirjastonjohtaja Danielle Backströmille mahdollisia vapaita tiloja.

Pääkirjaston tulevaisuus tulee päättäjien käsiteltäväksi seuraavan kerran kaupungin talousarviokäsittelyn yhteydessä, ensin kaupunginhallitukseen 16.–17. lokakuuta ja sen jälkeen valtuustoon marraskuun 8. päivä.

Pekka Saatsin hankesuunnitelma pääkirjaston peruskorjaukselle